Societat 04/04/2012

El virus de l'herpes podria matar coralls

Científics nord-americans han identificat 22 tipus de malalties emergents que afecten els coralls, i el virus de l'herpes podria trobar-se entre els causants

Ara
2 min
Corall al fons marí de Sulawesi, a Indonèsia / THINKSTOCK

BarcelonaEls científics han descobert recentment que el corall pot contreure herpes. Durant l'última dècada, els investigadors han observat una disminució significativa de la població de corall arreu del món. Els estudiosos, buscant l'arrel del problema, han descobert que una infecció vírica pot ser una de les raons principals de la disminució del corall a nivell mundial. Tot i això, no es tracta d'una infecció viral d'origen qualsevol, és herpes, una patologia d'origen humà.

Una entrada en un blog de Discovery assegura que els microbiòlegs han trobat recentment nombroses varietats dels coralls infectades pel virus de l'herpes. Rebeca Vega-Thurber, una microbiòloga de la Universitat Estatal d'Oregon, ha dit en un comunicat de premsa que l'equip està "commocionat" en veure que els virus que afecten el corall són de la família de l'herpes.

Tal com s'explica al blog, s'han identificat 22 tipus de malalties emergents que afecten els coralls. Tot i això, "encara no es coneixen els patògens que causen la majoria d'aquestes malalties", afirma Vega-Thurber. "La majoria dels investigadors han estudiat només els bacteris. Però sospitem que els virus poden tenir un paper destacat en aquestes patologies", assegura. Creu que és important saber més sobre el que està causant aquest problema. Ara per ara, la connexió exacta entre el virus de l'herpes i la majoria de les 22 malalties que s'han detectat segueix sent poc clara.

El corall és un ésser viu que es pot veure afectat per les malalties habituals entre els humans. Per exemple, com 'Time' va publicar l'any 2011, en un article titulat 'Com un microbi en els éssers humans està matant coralls', els científics saben que el bacteri 'Serratia marcescens' causa la "verola blanca" al corall. Entre d'altres, aquest bacteri produeix lesions als coralls i els va devorant lentament, sobretot les espècies que viuen al Carib.

stats