Societat 24/02/2011

L'home més obès del planeta

2 min
L'home més obès  del planeta

El mexicà Manuel Uribe té un títol honorífic: és l'home més obès del món. Ara pesa 380 quilos, però en el moment més crític de la seva vida, quan va fer una súplica a escala mundial des del llit de casa per reclamar ajuda, la balança indicava 560 quilos. Encara que sembli mentida, va sobreviure al seu propi pes, que li impedia moure's del seu domicili de Monterrey.

L'operació s'endevina l'única solució per revertir un excés de pes que amenaça la seva salut. De moment, però, encara no ha pres la decisió d'operar-se per limitar la capacitat de l'estómac. Se sotmet a una dieta calòrica i a un control cardiològic exhaustiu, perquè el perill d'una aturada és ben latent. Amb una mobilitat limitada -pot utilitzar els braços, però les cames no li aguantarien el pes si intentés aixecar-se-, Uribe no ha acabat de desencallar una situació que va convertir-se en cas mediàtic quan va fer aquella crida l'any 2005.

Intents fallits

"Aquests pacients viuen menys i viuen pitjor. Per cada deu quilos d'excés de pes tenen un pronòstic d'un any menys de vida". Ho explica el doctor Carlos Ballesta, que fa cinc anys va viatjar de Barcelona a Monterrey per visitar el pacient més obès del planeta. Amb el suport de les autoritats locals, va avaluar l'estat d'Uribe per determinar si es podia operar a Mèxic o, fins i tot, a Catalunya. Era indispensable que se situés per sota dels 400 quilos per evitar riscos en la intervenció. En aquell moment, estirar-lo a la llitera d'un quiròfan era una utopia. L'operació no es va acabar concretant. S'haurà de veure si, en un futur no gaire llunyà, el pacient pren una decisió definitiva, amb l'aval dels metges. "No té més remei que operar-se. Ara segurament podria fer-ho", afirma el doctor Ballesta, que coneix el cas al detall.

stats