L'illa d'El Hierro s'eleva 5,7 centímetres en quatre dies

Els científics ho atribueixen a la reactivació sísmica detectada des del dia 22 de desembre

L'illa canària d'El Hierro s'ha elevat uns 5,7 centímetres en els últims quatre dies, coincidint amb el repunt de l'activitat sísmica que està vivint l'illa, segons l'Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan).

Aquestes dades de deformació del terreny, "no perceptibles per a les persones", conjuntament amb la informació proporcionada per l'activitat sísmica i els gasos, confirmen que el procés de reactivació magmàtica a El Hierro encara continua, indica Involcan en un comunicat.

Des de la fi de l'erupció submarina de La Restinga, que es va allargar des de l'octubre del 2011 fins al març del 2012, El Hierro ha experimentat diversos episodis de reactivació sísmica associats al mateix procés volcànic.

Un dels últims, al març d'aquest any, va arribar a elevar l'illa més d'11 centímetres en l'extrem occidental, la punta d'Orchilla.

A partir de l'últim repunt sísmic, el 22 de desembre, les estacions de posicionament per satèl·lit (GPS) PINA i Fron han registrat desplaçaments en la vertical d'aproximadament 5,7 centímetres, explica Involcan.

Aquestes estacions es localitzen als ajuntaments del Pinar i Frontera, respectivament, i formen part de la Xarxa GPS Canària, que en l'actualitat compta amb set estacions GPS diferencials en la d'El Hierro.

Segons els científics, aquestes dades registrades per antenes GPS diferencials que tenen la capacitat de detectar deformacions del terreny, amb precisions de pocs mil·límetres en l'horitzontal i inferior a un centímetre en la vertical, són d'una gran importància per als programes de vigilància volcànica.

El passat 22 de desembre l'illa d'El Hierro va registrar 49 moviments sísmics, quatre dels quals els va notar la població, amb una magnitud màxima de 3,2 punts en l'escala de Richter, segons dades recollides per l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) espanyol.