INTEGRACIÓ
Societat 07/02/2015

Un LinkedIn adaptat a les persones amb discapacitat

Disismore és una xarxa especialitzada que incorpora la figura de l’orientador laboral

Auri Garcia Morera
3 min
UN EXEMPLE D’ÈXIT 
 Rafael Sales va trobar feina, a través de Disismore, a la Fundació DKV Integralia. Josep Rodríguez dirigeix el centre, on treballen més de 200 persones amb discapacitat.

BarcelonaUn grup de professionals dels recursos humans en l’àmbit de l’empresa privada van identificar ja fa temps un problema en els processos de selecció de persones amb discapacitat. “Moltes vegades, els temps no eren els que buscava l’empresa i els resultats, tampoc”, resumeix Marta Melón, especialista del sector. Detalla que sovint els processos eren massa llargs per a l’empresa, que tenia una necessitat urgent, i que els candidats no s’ajustaven als perfils concrets que s’estaven buscant. “Finalment, tot i que l’empresa hi tingués interès, acabava desistint”, lamenta Melón.

Ella va ser una de les fundadores de Disismore, una xarxa social de recerca de feina especialitzada en les persones amb discapacitat, que es va posar en funcionament la primavera de l’any passat. Es defineixen com una espècie de LinkedIn o un Infojobs per a discapacitats, però puntualitzen que no es tracta d’una web amb les mateixes característiques i un enfocament comercial diferenciat, sinó que a nivell tecnològic també “hi ha una sèrie d’especificitats”.

El disseny de la web segueix els criteris d’accessibilitat necessaris, per exemple, per a persones amb discapacitat visual que naveguen amb lectors de pantalla o amb dispositius de línies Braille. A més, els perfils dels candidats tenen camps especials en què es poden detallar informacions molt concretes sobre la discapacitat de cadascú. “Per exemple, les mesures d’adaptació que farien més fàcil l’adaptació al lloc de treball”, detalla Melón, que afegeix que es tracta d’una “informació molt valorada per les empreses”.

La tercera pota que faltava

La principal novetat de Disismore és que incorpora un tercer tipus d’usuari, per a la figura de l’orientador laboral, que se suma als habituals per als candidats i les empreses. “L’orientador és un professional d’una entitat social o institució que treballa per a la integració laboral de les persones amb discapacitat, i que fins ara no tenia cap eina online que l’integrés en el procés -explica Melón-. En el context de les persones amb discapacitat hi ha casos en què aquesta figura no és necessària, però molts altres en què sí”.

Laia Sullastres és la responsable del servei d’inserció sociolaboral de la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACCAPS) i utilitza Disismore com a orientadora. “L’avantatge és que incorpora la tercera pota necessària perquè el procés d’inserció tingui èxit, cosa que no fa cap altra web”, destaca. Gràcies a això poden fer un “seguiment més directe” del procés, també en la recerca online, en comptes d’esperar a comentar amb l’interessat cadascuna de les accions que hagi fet pel seu compte.

Bons resultats per a l’empresa

“En el món de la discapacitat s’ha treballat molt des de la perspectiva de la persona amb discapacitat, cosa que és bàsica, però en el procés de selecció també és important veure la perspectiva de l’empresa”, reivindica Marta Melón. L’argument és que si l’empresa troba el que busca, en el futur apostarà més per la contractació de persones amb discapacitat, cosa que les beneficiarà.

“Nosaltres treballem moltíssim amb Disismore”, diu Esther Martínez, tècnica de recursos humans de la Fundació DKV Integralia, que ja ha contractat diverses persones a través de la plataforma. “La nostra missió és donar oportunitats a les persones que ho tenen més difícil, i intentem que siguin persones amb alta discapacitat. Si ho ajuntes amb el fet que parli idiomes i sigui resolutiva, costa de trobar”, assegura Martínez. En aquest sentit, afegeix, eines especialitzades com aquesta “marquen la diferència”.

stats