Societat 16/08/2011

Literatura jove catalana

Josep Lambies
1 min

Fa un any que Lolita Bosch va publicar Veus, un aplec de narracions de tota índole i caràcter signades per quaranta-un escriptors diferents, hereus d'una tradició de plomes daurades, però alhora defensors d'un univers particular i grans innovadors de la llengua. Alguns d'aquests autors ja brillen amb llum pròpia, i d'altres amb prou feines han fet quatre passes en el món editorial. Tanmateix, tots han après a desmarcar-se de la resta i caminen sense crosses ni bastó amb una identitat que no entén d'embuts o eufemismes.

Una de les virtuts de l'antologia va ser descobrir algunes de les veus més joves de la literatura catalana actual, com Borja Bagunyà, Edgar Cantero i Víctor García Tur, tres autors a la ratlla de la trentena que fa temps que van començar a esmolar el llapis. Com ells, n'hi ha molts altres que ja han fet el seu debut editorial, esgrimint un segell propi, tot i que no han tingut ocasió de recórrer un tram de camí tan llarg. Temps al temps.

Aquests joves autors han coincidit en trobades de molts tipus, han col·laborat en antologies –com el Veus en el cas dels prosistes, o el Pedra foguera en el dels poetes–, i han compartit escenari en recitals i altres espectacles literaris de tot el món. Així i tot, sempre s'han definit per separat, sense ànim grupal ni voluntat d'unir-se en un moviment generacional. Avui hem reunit deu d'aquests escriptors, d'entre 20 i 30 anys: els prosistes Borja Bagunyà, Damià Bardera, Víctor García Tur, Xavier Veloy i Edgar Cantero, i els poetes Maria Cabrera, Laia Noguera, Anna Gual, Adrià Targa i Blanca Llum Vidal.

stats