CONVIVÈNCIA
Societat 09/02/2011

Lleida instarà el Parlament a prohibir el burca si els tribunals tomben l'ordenança

L'alcalde, Àngel Ros, entén que compta amb el suport del Govern. La Paeria afirma que avaluarà el cas quan hi hagi una sentència definitiva

Efe
2 min

LleidaL'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assegurat avui que si la justícia declara finalment il·legal l'ordenança que prohibeix l'ús del burca als equipaments municipals instarà el Parlament a aprovar una normativa que reguli aquesta qüestió. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia acordat suspendre cautelarment el veto del burca, el nicab i altres peces que oculten la cara als espais municipals fins que es resolgui el recurs contenciós administratiu presentat per l'entitat musulmana Watani contra aquesta ordenança.

Ros reconeix que està "sorprès" per la decisió judicial, que l'Ajuntament de Lleida ha recorregut, encara que assenyala que "l'important no és aquesta suspensió cautelar, sinó quina serà la sentència final" del TSJC i si aquest considera que la polèmica ordenança, pionera a tot Espanya, s'ajusta al dret. "En cas que digués que es vulnera qualsevol aspecte de la legalitat a causa que els ajuntaments no tenim competència per fer aquest tipus d'ordenança, demanaríem al Parlament que ho fes", explica Ros. L'alcalde remarca, en aquest sentit, que se sent "amb el suport" de l'actual govern de la Generalitat, que ha manifestat que veu "amb bons ulls" la prohibició del burca.

Però el veto a aquesta mena de vestimenta islàmica no és l'únic tema que en els últims mesos ha enfrontat el consistori lleidatà amb una part del col·lectiu musulmà, ja que la construcció d'una nova mesquita a la ciutat ha provocat més d'un distanciament entre la Paeria i la comunitat de la mesquita del carrer Nord, que lidera l'imam Abdelwahab Houzi i que és la majoritària a la ciutat. L'Ajuntament de Lleida va cedir fa tres anys a aquest col·lectiu un solar municipal ubicat al polígon industrial perquè aixequés la nova mesquita, però els musulmans no han presentat en tot aquest temps un projecte per dur a terme el temple i el consistori, cansat d'excuses i problemes, ha acabat rescindint la concessió del terreny.

Ros, que assegura que actualment hi ha "dues o tres" entitats musulmanes interessades a construir en aquest solar, lamenta que la comunitat islàmica del carrer Nord hagi desaprofitat aquesta oportunitat per tenir un nou temple, més encara tenint en compte que el seu local està clausurat des del mes de setembre passat per excedir de forma reiterada la capacitat màxima permesa. L'alcalde insisteix que el solar del polígon és l'adequat per a la ubicació de la nova mesquita, ja que és de titularitat municipal i es pot donar en concessió previ pagament d'un cànon i "reuneix totes les condicions urbanístiques de legalitat".

stats