El jutge de Lleida que investiga l'actuació dels Mossos l'1-O envia el cas a l'Audiència Nacional

Veu un pla “dissenyat” per la cúpula del cos per evitar qualsevol actuació en contra del referèndum “emmascarat sota els principis de proporcionalitat, congruència i oportunitat”

Un pla “dissenyat des de la cúpula” dels Mossos d’Esquadra per evitar qualsevol actuació en contra de l’1-O, “emmascarat sota els principis d’actuació policial de proporcionalitat, congruència i oportunitat”. Aquesta és la tesi del jutge de Lleida que els últims mesos ha investigat l’actuació dels Mossos a la regió policial de Ponent durant l’1-O. “Des d’aquesta perspectiva, l’actuació dels Mossos a Lleida seria la d’executors del pla, sent partícips dels mateixos fets il·lícits” que ja s’investiguen a l’Audiència Nacional, segons el magistrat. Per això, el titular del jutjat d’instrucció número 4 de Lleida ha decidit enviar la causa que tenia oberta a la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, “per la necessitat de no dividir” el cas. Lamela, fins ara dedicada a la cúpula del cos, ara investigarà també la feina dels agents denunciats en la causa lleidatana.

L’Audiència Nacional ja investiga l’actuació de l’excap dels Mossos Josep Lluís Trapero per sedició l’1-O i el 20-S, uns fets pels quals també s’investiga la intendent Teresa Laplana. Ara Lamela rebrà el cas del jutjat de Lleida, que considera que hi ha indicis “de l’existència” d’un pla organitzat per la direcció dels Mossos “encaminat a afavorir” el referèndum i a “dificultar que els altres cossos i forces de seguretat de l’Estat poguessin complir” les ordres que havia fixat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El TSJC va demanar als Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que tanquessin els locals públics per impedir l’1-O.

Els Mossos “estaven obligats a aplicar les mesures necessàries per complir les ordres rebudes”, apunta el magistrat de Lleida, que afegeix que el dia del referèndum “havien d’intervenir als centres de votació”, “confiscar el material relacionat amb el referèndum” i “aixecar l’acta corresponent”. “La realitat de l’actuació dels Mossos de la regió policial de Ponent va ser molt diferent”, valora el magistrat, que argumenta que es va caracteritzar “no només per una deliberada actitud passiva, planificant un servei que aparentés el compliment de les ordres judicials però clarament insuficient, sinó també per una actitud proactiva afavoridora” de l’1-O.

Lamela investiga Trapero per sedició per l'1-O i el cita a declarar divendres

“Es va pretendre simular el compliment de la interlocutòria del TSJC quan en realitat es pretenia fer i es va fer el contrari”, conclou el jutge. Assegura que el comportament dels Mossos de Lleida “no va ser una actuació espontània ni ideada per iniciativa individual d’alguns membres del cos”. “Segueix un patró comú amb les altres regions”, considera el magistrat.