Els apunyalaments de cinc vianants a Lleida van ser un crim racista

L'Audiència de Lleida ha imposat 33 anys de presó a l'autor confés que complirà la major part de la condemna en un centre psiquiàtric

L' Audiència de Lleida ha condemnat a 33 anys de presó Alejandro Ruiz, el jove veí de Logronyo, exestudiant de medicina i autor confés de 5 apunyalaments perpetrats el 22 de setembre del 2014 a diferents carrers de Lleida ciutat. La sentència deixa clar que es tracta d'un crim racista. El condemnat complirà la majoria de la condemna en un centre psiquiàtric, perquè el tribunal té en compte que pateix una malaltia mental.

La defensa del condemnat defensava que havia actuat de manera indiscriminada, víctima d'un deliri. Però la sentència deixa clar que independentment del fet que en aquell moment patís qualsevol tipus de trastorn, va apunyalar les cinc víctimes per la seva ideologia "vinculada amb l' extrema dreta i amb l'ideari nacionalsocialista". Recorda que el jove ja tenia antecedents per dues agressions racistes a Logronyo, que estava vinculat a organitzacions feixistes i que en l'escorcoll a casa seva hi van trobar pintades i llibres d'ideologia neonazi.

El tribunal considera "reveladores" totes aquestes proves, sumades al fet que quatre de les cinc víctimes fossin estrangeres: "No se li pot representar a aquesta Sala una altra possibilitat més plausible que la de considerar que la ideologia de l'acusat va estar sempre present en el mateix". En declaracions a l'ACN, Xavier Prats, advocat de dues de les víctimes, ha valorat satisfactòriament la sentència perquè és "dura" i ha quedat acreditat que el mòbil dels crims era el ''racisme''.

La seqüència dels fets

L'acusat va apunyalar en poc més de 20 minuts 4 homes i 1 dona en diversos punts de Lleida, entre el passeig de Ronda, a l'altura de Rovira Roure, fins al parc de les vies. Després de les agressions, el jove, que aleshores tenia 21 anys, va calar foc al pis on vivia a Rovira Roure i després va fugir a Balaguer. L'endemà va tornar a Lleida i es va lliurar a la Guàrdia Urbana.

Les persones que van ser apunyalades van patir ferides de diversa gravetat. Qui en va sortir més malparat va ser un ciutadà pakistanès a qui se li va quedar clavat el ganivet a l'esquena i que pateix una discapacitat parcial.

Les indemnitzacions

La sentència, que també acorda com a mesura de seguretat l'internament de l'acusat perquè sigui sotmès a tractament psiquiàtric i una indemnització de 292.000 euros a les víctimes, prohibeix al condemnat comunicar-se per cap mitjà amb les víctimes, ni aproximar-s'hi a una distància inferior a 100 metres durant 7 anys.

A part de la condemna per 5 assassinats en grau de temptativa, Ruiz també haurà de complir una condemna de 3 anys per delicte d'incendi, ja que abans de sortir a apunyalar les víctimes va calar foc al seu pis situat a l'avinguda de Rovira Roure de la capital del Segrià. Amb tot, es podrà acollir a l'eximent incomplet d'alteració o anomalia psíquica i a l'atenuant de confessió.