Societat 28/02/2012

Multes de fins a 1.500 euros per als hotels de Lloret de Mar on es faci 'balconing'

La nova ordenança de civisme també dóna poder a la policia per comissar els diners de les prostitutes si les enxampen oferint sexe al carrer. A partir d'aquest estiu, els turistes que vagin sense samarreta per Lloret s'enfrontaran a multes de fins a 750 euros

Acn
3 min
A partir d'aquest estiu, els turistes que vagin sense samarreta per Lloret s'enfronten a multes de fins a 750 euros / ACN

LloretL'Ajuntament de Lloret de Mar ja té enllestida la nova ordenança de civisme i via pública. El text, que s'ha aprovat al ple d'aquest dilluns, preveu sancions per als hotels on es faci 'balconing' o s'enxampi als clients llençant aigua o objectes al carrer.

L'ajuntament farà un primer avís, però si els hotelers no posen mesures per evitar aquestes pràctiques entre els seus clients s'enfrontaran a sancions que van dels 750 als 1.500 euros.

La nova ordenança també prohibeix la prostitució i faculta la policia municipal per poder comissar els diners a les prostitutes que enxampi oferint sexe al carrer. També es multarà les parelles que facin l'amor al carrer o al cotxe i aquells que vagin sense samarreta.

Diversos turistes han mort o han quedat ferits de gravetat a Lloret des de l'abril del 2010 després de practicar l'activitat del 'balconing', que consisteix en saltar d'un balcó a un altre. Per posar fi a aquest perillós joc, l'Ajuntament de Lloret ha decidit prohibir la pràctica expressament. La nova ordenança també preveu sancions als hotels on es detecti clients llençant objectes o líquids a la via pública. Darrerament, havien proliferat pràctiques com el llançament de petites boles de goma o balins des d'alguns hotels o també llançament d'aigua directament al carrer. Ara, aquestes pràctiques estaran prohibides i hi podrà haver multes tant per als turistes com per als empresaris. Per evitar-les, els hotelers hauran d'informar els clients de les pràctiques que estan prohibides tant dins dels hotels com de portes enfora.

Requisar els diners de les prostitutes i multar els vianants sense samarreta

Per primera vegada, la nova ordenança també prohibeix la prostitució. L'ajuntament preveu multes tant per als clients com per a les prostitutes que siguin enxampades practicant o oferint sexe. Però l'ordenança de Lloret de Mar fa un pas més i faculta la policia local per tal que pugui comissar els diners a les prostitutes que enxampi oferint sexe al carrer.

La mesura es fa extensiva també a les persones que facin juguesques i apostes a la via pública. Si la policia els enxampa, també es podrà quedar els diners que havien aconseguit de manera il·legal.

Mantenir relacions sexuals al carrer o dins el cotxe també serà multat. Les parelles que la policia enxampi s'enfronten a multes de fins 750 euros.

L'ordenança també sancionarà les persones que vagin sense samarreta, malgrat que sí que es permetrà als turistes anar només amb banyador pel passeig marítim. No obstant, es podrà multar aquells que ho facin en d'altres espais allunyats de la primera línia de mar. Les multes s'aplicaran després d'un primer avís. La sanció serà, com a màxim, de 750 euros.

Les mesures acordades s'aplicaran per decret a l'estiu

Després dels aldarulls del passat estiu a Lloret, l'alcalde va decretar un conjunt de mesures que es van aprovar d'urgència.

El nou text incorpora les mesures aprovades llavors que, entre d'altres, són la prohibició i sanció de les rutes d'oci nocturn conegudes com a 'disco tours', el consum d'alcohol al carrer, la publicitat i exposició de begudes alcohòliques de més de 20º, la promoció de la barra lliure o les ofertes 2x1, entre d'altres.

També s'incorpora la prohibició de dormir dins el cotxe ja sigui de dia o de nit, orinar al carrer, les actituds vandàliques amb el mobiliari, es regula la contaminació acústica i també l'oferiment de propaganda en mà i la instal·lació de màquines de venda automàtica de begudes o menjar al carrer.

Les sancions van des dels 750 euros per a les faltes lleus, passant dels 750 a 1.500 per a les greus i multes de fins a 3.000 euros per a les molt greus.

Lloret de Mar té vigent una Ordenança de la via pública des de 1982, a la qual ha anat incorporant diverses modificacions. Ara, l'equip de govern proposa substituir aquest text per dos normes noves: un que regula les conductes a l'espai públic (Ordenança de civisme i convivència ciutadana) i una altra que regula l'utilització de la via pública amb finalitats lucratives o interessos particulars.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez, ha destacat que s'han fet fins a sis reunions amb la resta dels grups -CiU governa en minoria tot i la incorporació del regidor d'ERC un cop començat el mandat- i confia que la nova norma sumarà els vots necessaris per aprovar-se.

stats