Societat 16/01/2016

Lluís Puig: “Ens mobilitzem per normalitzar l’acte de la donació”

director assistencial del banc de sang i teixits de catalunya

Claudia Frontino
2 min
Lluís Puig: “Ens mobilitzem  per normalitzar l’acte  de la donació”

BarcelonaEl Banc de Sang i Teixits, situat al Poblenou, és el centre on s’emmagatzemen i des d’on es distribueixen les reserves sanguínies de Catalunya. El doctor Lluís Puig n’és el director assistencial i considera que la difusió a les xarxes socials és essencial per aconseguir més donants.

Com neix la idea d’organitzar maratons de donants de sang 2.0?

Vam començar amb maratons a Barcelona i, després de fer-ne diverses en diferents punts de la ciutat, vam fer un gir per utilitzar les xarxes socials i arribar a més gent. El boca-orella a les xarxes ha funcionat molt bé, perquè des que ens servim d’internet han vingut més donants.

¿En quin moment van decidir ampliar les maratons a tot Catalunya?

Vam veure que les maratons de Barcelona tenien ressò a tot Catalunya i vam creure que el més raonable era començar a fer-les a tot el territori.

Parli’m dels ambaixadors 2.0.

Aquest any no només s’hi impliquen els donants actius a les xarxes, sinó també els pacients a qui anomenem ambaixadors. Persones que necessiten o han necessitat transfusions i que expliquen a Facebook o Twitter la importància de donar sang.

Per què són tan importants aquestes maratons?

Aconseguim un nombre molt important de donacions. En aquesta època de l’any, en què acabem de passar les festes de Nadal, les existències de sang són inferiors a les habituals perquè la gent marxa de vacances. A més, durant l’hivern hem de comptar que hi ha gent que es posa malalta i no pot donar.

¿Barcelona és una ciutat molt activa en termes de donació?

A Barcelona cada any es fan unes 65.000 donacions de les gairebé 250.000 que es fan a tot Catalunya. Això no vol dir que Barcelona sigui la ciutat més donant. Hi ha més donacions perquè és on viu més gent i hi ha molts punts per donar sang. Nosaltres comptem les donacions que es fan a l’Hospital Clínic, a la Vall d’Hebron i a Sant Pau, i als punts mòbils.

I per què només es recull sang en tres dels hospitals de Barcelona?

Perquè són hospitals on ens assegurem que hi ha un mínim d’activitat per recaptar sang. També ens desplacem pel territori, ens acostem a la gent perquè els sigui més fàcil donar sang. Mobilitzant-nos nosaltres també ajudem a normalitzar el fet de donar sang. I hem organitzat donacions al Palau de la Música o a la Pedrera per fer entendre a la gent que donació de sang no sempre equival a hospitals.

Amb aquesta Marató volen arribar a unes 7.000 donacions. ¿És la campanya més gran feta a Catalunya?

Normalment diem que calen unes 1.000 donacions al dia, però no ens plantegem augmentar cada any la quantitat. L’objectiu és mantenir-nos en xifres estables i que permetin recaptar les existències suficients.

Perquè la sang caduca...

Exacte. L’objectiu és aconseguir donacions cada dia perquè no s’acumuli i es faci malbé.

Quant de temps es pot guardar?

Quan rebem la sang al banc la separem en glòbuls vermells, que es conserven 42 dies a la nevera; en plaquetes, que es mantenen només cinc dies i, finalment, en plasma, que aguanta fins a tres anys.

Durant la Marató, a banda dels hospitals, on es pot donar sang?

Som a la plaça Catalunya amb unitats mòbils. Però fora de Barcelona també se’n pot donar, esclar!

stats