TURISME
Societat 18/02/2017

Llum verda a 74 hotels a Barcelona

Tot i el PEUAT, el govern de Colau només pot aturar la construcció d’una trententa d’establiments hotelers

Selena Soro/lara Bonilla
3 min
Llum verda a 74 hotels a Barcelona

BarcelonaAls 556 hotels i albergs que té Barcelona, s'hi hauran de sumar ara 74 nous establiments. Més d'un any i mig després de la polèmica moratòria hotelera dictada pel govern d'Ada Colau, l'Ajuntament de Barcelona ja té la fotografia final de la iniciativa que, a la pràctica, afecta només una trentena d'hotels, que són els que finalment no podran obrir. Malgrat que el nou Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) ha de servir per posar fre a la proliferació d'establiments hotelers a la ciutat, 74 hotels han pogut esquivar la suspensió perquè o ja tenien la llicència concedida per l'anterior govern i ja estaven en obres o ja tenien drets adquirits.

Segons la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, el volum de projectes que han pogut tirar endavant és un exemple de la "bombolla turística" i el "descontrol" en què estava instal·lada la ciutat. La majoria dels nous establiments es construiran a l'Eixample (34) i Ciutat Vella (18), les zones amb més concentració turística i on el govern de Colau ha prohibit a través del PEUAT construir més hotels. La resta s'instal·laran a Sant Martí (9), Sants-Montjuïc (7), Gràcia (2), les Corts (2) i Sarrià-Sant Gervasi (2). Segons Sanz, les dades demostren que la ciutat es dirigia cap al "monocultiu turístic" i "posava cada cop més en risc la garantia del dret a l'habitatge". "La desregulació que hi havia fins ara oferia barra lliure als promotors hotelers i permetia que es tiressin endavant projectes sense tenir en compte la situació d'extrema saturació a què s'ha arribat en alguns barris", afegeix. La meitat de les places hoteleres es concentren en el 17% del territori i ja hi ha barris amb més turistes que residents.

Dels 74 hotels (més de 10.000 llits) que han esquivat la suspensió de llicències, 51 tiren endavant perquè disposen de llicència d'obres o comunicats previs a la moratòria del juliol del 2015. Així mateix, 19 establiments hotelers més han sigut autoritzats perquè tenien drets adquirits, com ara el certificat d'aprofitament urbanístic, que té una vigència de sis mesos. I hi ha quatre projectes més que també han continuat la tramitació perquè compleixen amb els requisits que marca el PEUAT, tot i que inicialment es van veure afectats per la suspensió de llicències.

Projectes polèmics

D'entre els projectes que tiren endavant, destaca l'antic hotel Novedades, al carrer Casp, que es convertirà en un hotel de 5 estrelles de 164 habitacions que també inclourà un interior d'illa i zona verda. La llista també inclou l'hotel del carrer Rec Comtal impulsat per la constructora Núñez i Navarro, el projectat a l'antiga seu de Henkel, al carrer de Còrsega, o el que ha d'anar a l'edifici Condeminas al passeig de Colom. També té llum verda el macroalberg de l'avinguda Icària, l'hotel que ha d'anar a l'edifici que el fons KKH va comprar davant del mercat de Santa Caterina i el de la rambla del Raval que ha d'anar en un edifici on hi havia un antic local okupa i que va ser comprat per un inversor àrab.

La suspensió de llicències afecta finalment 33 hotels, que corresponen a 17 projectes presentats després de la suspensió que no s'han tramitat i a 16 més que es van presentar abans de la moratòria però que no s'han tramitat perquè no tenien cap dret adquirit i s'havien de construir en zones on ara està prohibit, segons el nou PEUAT. La llista no inclou l'hotel de la Torre Agbar, ja que els antics promotors van renunciar a principis de gener a reconvertir l'edifici en un hotel Hyatt i el van vendre a una immobiliària que hi farà oficines de lloguer.

A partir d'ara, amb el nou PEUAT, l'Ajuntament prohibeix l'obertura de nous establiments al centre –excepte aquests 74 que ja estaven en marxa– i només en permetrà als barris perifèrics. Així mateix, es prohibeix l'obertura de nous apartaments turístics a tota la ciutat.

stats