HÀBITS DE SALUT
Societat 20/11/2011

L'obesitat infantil beu dels refrescos

Núria Ferragutcasas
2 min
NO ÉS NOMÉS EL QUE MENGEN 
 L'obesitat infantil és un problema de salut en augment i diversos estudis apunten al consum de refrescos.

"Beure una llauna de refresc al dia equival a consumir 23 quilos de sucre a l'any". Amb aquest missatge contundent, l'Ajuntament de Nova York va engegar el mes passat una campanya per reduir el consum de les begudes ensucrades. "Quatre de cada deu alumnes de primària tenen sobrepès", va dir el doctor Thomas Farley, regidor de Salut de la ciutat, i va atacar aquestes begudes com una de les causes principals de l'increment de l'obesitat infantil.

Nova York i també la resta dels Estats Units han declarat en els últims anys una guerra contra els refrescos amb sucre. Una batalla semblant a la que es va lliurar contra el tabac. Les empreses de begudes es defensen i asseguren que un consum moderat no és perjudicial ni addictiu. El consum, però, és lluny de ser mesurat. Als EUA un 70% dels nens beuen almenys una llauna de refresc de 33 centilitres cada dia i un 20% dels adolescents diuen que en beuen més de quatre. A Espanya les xifres són inferiors però cada cop més nens beuen begudes ensucrades en lloc d'aigua. Segons una enquesta de l'Observatori de Salut de la Infància de l'Hospital Sant Joan de Déu del 2008, un 60% dels infants diuen que consumeix begudes amb sucre cada dia.

Diversos estudis relacionen el consum excessiu de refrescos amb l'obesitat. Un equip d'investigadors de la Universitat de Harvard va concloure que si un nen beu diàriament una llauna de refresc té un 60% de possibilitats d'acabar sent obès. L'obesitat infantil és un problema per a la salut als països desenvolupats. Un 14% dels infants i adolescents nord-americans tenen sobrepès i un 17% són obesos, mentre que a Catalunya les xifres són d'un 7,4% i un 10,1%, respectivament. L'obesitat comporta problemes de salut. Els nens i joves poden patir hipertensió arterial, malalties cardiovasculars o diabetis, a més de problemes a les articulacions, sobretot als genolls -aguanten més pes del que correspon a la seva edat-, fetge gras i asma.

Taxar els refrescos

Per aturar l'anomenada epidèmia de l'obesitat, alguns països com els EUA han obert un debat sobre la possibilitat d'afegir una taxa als refrescos amb sucre. Una mesura que ja fa temps que s'aplica al tabac. "Amb aquesta taxa -diu Kelly Brownell, director del Centre de Política Alimentària i Obesitat de Yale- volem revertir el fet que els aliments sans són massa cars, i els poc saludables, massa barats".

L'agost passat França va decidir crear un impost d'un cèntim d'euro sobre les begudes de sucre però molts experts consideren que serà inefectiu. Segons Brownell, cal "un increment mínim d'un 20%, si no, no servirà de res". Tot i així, hi ha molts factors que provoquen l'augment de l'obesitat, com el sedentarisme, la mala alimentació o la predisposició genètica. A més, altres estudis han demostrat que no hi ha correlació entre obesitat i un consum moderat de begudes ensucrades i adverteix que per lluitar contra l'augment de pes cal atacar-ne totes les causes.

stats