Front comú de les comunitats on no governa el PP per ajornar un any l'entrada en vigor de la llei Wert a secundària

La implantació de la Lomce està prevista per al curs 2015-2016. Catalunya, Andalusia, Astúries i Canàries -que representen més del 50% de l'alumnat no universitari de l'Estat- esperen que la reforma sigui derogada després de les generals

Ho van demanar per la de primària, i ara ho han tornat a fer per la de secundària. Catalunya, Andalusia, Astúries i Canàries -les comunitats on no governa el PP- han exigit aquest dilluns al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que ajorni un any la implantació de la Lomce a l'ESO i Batxillerat prevista per al curs 2015-2016 i han advertit que no podran tenir enllestits els desenvolupaments curriculars en el termini establert.

En roda de premsa conjunta des del Congrés dels Diputats, responsables d'Educació d'aquestes quatre comunitats autònomes, que representen més de 50 per cent de l'alumnat no universitari, han criticat l'aprovació, el passat 26 de desembre en consell de ministres, del reial decret que regula el currículum bàsic d'ESO i Batxillerat i el contingut del qual asseguren ignorar.

"A dia d'avui, els consellers de les comunitats no coneixem el document base sobre el qual hem de treballar", ha lamentat la consellera d'Educació i Cultura del principat d'Astúries, Ana González, que ha subratllat que són les comunitats autònomes els que han d'aplicar la llei i preparar el desenvolupament curricular.

Així, aquestes quatre autonomies han advertit Wert que no tenen prou temps per aplicar la llei de la qual -han assenyalat- no compten amb garanties suficients que disposin dels recursos econòmics necessaris per a la seva implantació.

"Estem davant una situació que convé que se li doni una pensada perquè aquesta llei serà derogada i li queda el que li queda al PP en el Govern", ha advertit el conseller d'Educació del Govern de les Canàries, José Miguel Pérez.

El PP respon que només cal "voluntat" per aplicar la Lomce

La secretària nacional d'Educació del PP, Sandra Moneo, ha apel·lat a la responsabilitat dels governs d'Andalusia, Catalunya, Astúries i Canàries, i ha considerat que l'aplicació de la reforma de la Lomce a l'ESO i al Batxillerat "és qüestió de voluntat política, no de temps".

En una compareixença de premsa a la seu del PP a Vitòria, Moneo ha respost als responsables d'Educació d'aquestes quatre comunitats autònomes, crítiques amb el reial decret que regula el currículum bàsic de l'ESO i Batxillerat, i que han exigit que s'ajorni un any la implantació de la Lomce en aquestes dues etapes educatives.

Moneo ha recordat que els decrets d'ESO i de Batxillerat que es van aprovar divendres passat "contenen el nucli fonamental de la reforma educativa" i ha opinat que "cada minut que passa sense implantar la Lomce és un minut que perden els alumnes espanyols per millorar la seva formació".

En aquest sentit, ha dit que "el PP no pot permetre que el potencial dels alumnes espanyols, que és extraordinari, estigui condicionat a interessos particulars i polítics".

Per això, ha considerat que "és absolutament irresponsable que hi hagi comunitats autònomes que vulguin tancar la porta a una reforma de la qualitat de l'educació".