L'oposició de Badalona busca una alternativa per a l'alcaldia

Dolors Sabater perd la moció de confiança i s'activa el compte enrere per presentar una altra opció

El consistori de Badalona ha perdut la confiança en Dolors Sabater, la seva alcaldessa. Així ho ha decidit la majoria del ple municipal després que el bloc constitucionalista hagi votat en contra de la moció de confiança lligada als pressupostos del 2018. Ara s'activarà un compte enrere de 30 dies i si no es presenta cap candidat alternatiu amb la majoria suficient, el govern badaloní –format per Guanyem Badalona en Comú, ERC-Avancem MES i ICV-EUiA– mantindrà l'alcaldia. També aprovarà de manera automàtica els nous comptes, els "més socials dels últims anys" segons el govern.

El PSC, que sí que va aprovar els anteriors pressupostos, ha criticat la postura de Sabater i ha denunciat que "entre ciutadania i independència" l'alcaldessa ha acabat escollint el separatisme. Aquesta acusació, juntament amb la d'haver incomplert les polítiques promeses, ha estat la clau per girar-li l'esquena en l'aprovació d'uns nous comptes que planejaven arribar als 166,6 milions d'euros, amb un increment d'un 4% destinat principalment a reforçar els serveis socials.

Els 14 regidors que sumen PSC, PP i Cs –del total de 27– buscaran ara una alternativa de govern. Una opció que, intentada en dues ocasions sense èxit, sembla altre cop improbable. Tot i això, Xavier García Albiol, líder del PP, ha fet valer els seus 10 regidors i ha promès iniciar una ronda de contactes demà mateix per trobar la "fórmula per tornar a la normalitat" i acabar amb l'època més "negra" de la història de Badalona. Una línia que també han abordat els socialistes, que s'han ofert a liderar un nou govern com a única força de consens.

L'alcaldessa de Badalona se sotmet a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos

Dolors Sabater, que comptava amb el suport de Pere Martínez (PDECat), Jordi Subirana (Units per Avançar) i la regidora no adscrita Conxita Botey, ha lamentat el "càstig a la ciutadania" que suposa suspendre els nous comptes. I, d'altra banda, ha etiquetat el mecanisme de lligar els pressupostos a una qüestió de confiança de "marca pròpia dels governs del canvi".

Per tant, de moment queda aparcada la proposta de noves partides del govern badaloní, que reforçava la inversió en el servei de menjador a les escoles bressol, eliminava les llistes d'espera al servei de neteja a domicili per a persones dependents i recuperava l'oferta pública després de 12 anys sense treure'n. Unes noves places que, majoritàriament, anirien destinades a augmentar la plantilla de la Guàrdia Urbana, els serveis socials i l'atenció a la ciutadania.