Xoc entre el govern de Colau i la conselleria d'Interior pel conflicte dels narcopisos

Intercanvi de retrets entre les dues administracions mentre l'oposició critica la inacció de l'Ajuntament

L'oposició barcelonina ha exigit aquest dimecres més mà dura per posar fi als narcopisos del Raval, mentre que el govern municipal ha demanat a la Generalitat que reforci la vigilància i destini més mossos d'esquadra al barri. Davant les exigències de l'oposició, l'alcaldessa accidental de Barcelona i tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha demanat més "implicació" de la conselleria d'Interior de la Generalitat i dels Mossos, i ha recordat que el tràfic de drogues és competència de la Generalitat. Així, ha posat pressió als Mossos perquè agilitzin les ordres judicials per entrar als pisos denunciats pels veïns. Sanz ha subratllat que en els últims mesos s'han tancat 21 pisos i que des de juliol s'han intensificat les operacions i els escorcolls, que han permès desmantellar set punts de venda. 

Sanz també ha informat que l'alcaldessa Ada Colau mantindrà una reunió amb el conseller d'Interior, Joaquim Forn, per tractar el tema. En la reunió, que encara no té data fixada, l'alcaldessa i l'exregidor de l'Ajuntament parlaran també sobre altres aspectes referents a la seguretat a la capital catalana.

Atemorits pels camells del Raval

Interior ha rebatut aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona que la implicació dels Mossos en la problemàtica dels narcopisos al barri del Raval és "total". Fonts del departament han mostrat sorpresa per les declaracions de Janet Sanz. Com a mostra d'aquesta implicació, des del departament s'al·ludeix a una operació conjunta amb la Guàrdia Urbana contra el tràfic de drogues al barri que va tenir lloc el 10 d'agost. En el marc d'aquell operatiu es van tapiar tres immobles situats als carrers Sant Gil i Cardona des d'on, presumptament, es traficava amb drogues. Interior també ha defensat que pròximament el conseller es reunirà amb l'alcaldessa, una cita que, han dit, estava pactada prèviament al conflicte dels narcopisos.

Trias retreu a Colau manca "d'autoritat"

Des de l'oposició, el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha demanat també més presència tant de mossos com de guàrdies urbans. A través d'un comunicat, els republicans asseguren que la situació és "intolerable", en part perquè no s'ha fet una feina preventiva i només s'actua quan els propietaris denuncien que el seu pis s'ha "convertit en un punt de venda de droga". 

Per la seva banda, el president del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, ha reclamat que el govern municipal d'Ada Colau impulsi un "pla de xoc contundent" amb la Guàrdia Urbana i els Mossos per afrontar aquest problema. Fernández ha demanat que aquestes mesures s'apliquin amb la "màxima celeritat i sensibilitat". També des de Ciutadans han demanat una implicació més directa del govern municipal. El regidor a l'Ajuntament Koldo Blanco ha avisat el govern que "no es pot ser equidistant" en aquesta problemàtica, perquè suposa un "greu problema de convivència". 

El president del Grup Municipal Demòcrata de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha denunciat la ''complaença'' i la ''inhibició'' de l'equip de govern municipal d'Ada Colau en l'àmbit de les drogues, la venda ambulat i la prostitució. Trias ha dit que aquesta actitud ''complaent'' suposa una manca ''d'autoritat'' que es tradueix en crisi com la dels narcopisos del Raval o la venda ambulant. Trias ha reconegut que no hi ha fórmules màgiques per evitar els casos de drogues o d'alteració de la convivència en la ciutat, però que el que sí que cal és ''autoritat'' per dissuadir els grups de delinqüents d'actuar a la ciutat.

El regidor no adscrit a l'Ajuntament de Barcelona Gerard Ardanuy ha demanat la col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra en la "guerra" contra el narcotràfic als carrers de la ciutat.