BARCELONA
Societat 28/12/2012

L'oposició reclama a Trias solució als assentaments

L'incendi en un solar ocupat del Poblenou, amb el balanç d'un ferit, ha reobert el debat sobre el barraquisme. Els grups de l'oposició reclamen a l'alcalde, Xavier Trias, una solució als assentaments

Ara
2 min
Un dels assentaments que hi ha darrere de la plaça de les Glòries de Barcelona.

BarcelonaL'incendi d'una nau ocupada al barri del Poblenou de Barcelona el dia de Sant Esteve -en què va resultar ferida lleu una persona que hi vivia i que va obligar a reallotjar-ne unes 17 més-, ha tornat a posar sobre la taula la qüestió dels assentaments de barraques i caravanes en solars i naus buides, que es concentren especialment al barri del 22@ de la capital catalana. I és que el pla d'assentaments aprovat per l'Ajuntament de Barcelona a l'octubre va fixar un compromís de mínims que no ha aconseguit resoldre la situació.

Les reaccions a l'incendi de dimecres no es van fer esperar. El grup municipal socialista va reclamar a l'alcalde, Xavier Trias, que executi "un pla de dinamització del districte de Sant Martí per posar en marxa accions d'urgència en l'àmbit social i engegar un programa d'ocupacions provisionals de solars buits". En aquest sentit, la polèmica respecte dels assentaments ha tornat a posar de manifest les diferències polítiques al si del consistori, ja que mentre el grup socialista dirigit per Jordi Martí proposa ocupar provisionalment solars buits, el líder del PP de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, planteja tot el contrari. Fernández Díaz va apostar ahir per la mà dura contra els "assentaments irregulars" i va exigir a Trias que actuï "amb contundència" en aquests casos. "S'ha d'exigir a la propietat privada [dels solars ocupats] que compleixi la seva obligació i, en cas que no actuï, l'Ajuntament ha d'actuar subsidiàriament i repercutir en la propietat el cost de l'actuació", afirmava Fernández Díaz ahir en un comunicat.

En canvi, el socialista Jordi Martí plantejava "una actuació global que permeti eradicar el barraquisme a Barcelona i, alhora, transformar les condicions del districte per evitar que se segueixin produint aquestes situacions: sostre d'urgència per reubicar totes les persones que estan sense llar, oferir atenció social adient a cada situació (escolarització dels menors i inserció laboral, entre altres), i engegar un programa d'ocupacions provisionals, com espais de lleure, aparcaments vigilats, que facilitin l'activitat pública i veïnal en indrets desocupats".

Per la seva banda, l'alcalde Trias va apel·lar a la "responsabilitat de l'estat espanyol per abordar la situació de les persones que viuen de forma irregular a Barcelona, algunes de les quals al districte de Sant Martí". Fonts del consistori van explicar que arran de l'incendi de dimecres s'han reallotjat finalment 18 persones en habitatges compartits, actuant conjuntament amb la Creu Roja, Càritas i altres entitats.

Inspeccions tècniques

Segons l'Ajuntament, en els últims dos mesos s'han fet inspeccions tècniques a gairebé tots els solars i naus sense ús de Sant Martí, actuant allà on s'ha decretat risc imminent per a la seguretat de les persones. En aquests casos, si hi havia assentaments, han estat desallotjats.

No obstant, Trias va insistir que hi ha moltes coses "que depenen del govern central", en al·lusió al tractament de persones en situació irregular al país, com era el cas del grup de subsaharians que vivia en el solar incendiat dimecres i que han estat reallotjats.

stats