Societat 10/11/2011

L'òrgan més extens del cos

1 min

La pell ocupa dos metres quadrats.

A més, pesa uns 5 quilos i conté més de 17,7 metres de vasos sanguinis. El seu gruix és variable segons la part del cos, d'uns 0,5 mil·límetres a les parpelles i d'uns 4 al taló.

Renovació contínua.

Durant tota la vida cada persona produeix al voltant de 18 quilos de pell inerta. A més de protegir-nos, a través de la pell es poden alliberar més d'11 litres d'aigua en un dia molt calorós.

Sol, clima i mals hàbits

Son els pitjors enemics de la pell. El fum del tabac o la contaminació perjudiquen la pell. També hi contribueix una mala dieta. El sol pot induir mutacions que poden portar a un càncer de pell. Segons el tipus de pell i els antecedents familiars hi ha més risc.

Amb l'edat, augmenta la fragilitat.

La pell va perdent la capacitat per regenerar-se. Per això és més sensible al sol i a altres agents. Podria tenir a veure amb l'envelliment del rellotge biològic.

La nicotina indueix canvis bioquímics al cervell que el fan més sensible a altres drogues, segons han pogut veure investigadors del NIDA en un estudi publicat recentment a Science Traslational Medicine.

Ho han observat en un estudi amb ratolins als quals van administrar nicotina a través de l'aigua que bevien. Van adonar-se que després de set dies quan se'ls va subministrar cocaïna s'hi van tornar addictes molt més ràpidament. El seu cervell era més permeable a la droga que no pas el dels animals que no havien begut la nicotina. Els investigadors van decidir fer aquest estudi a partir d'una dada: més del 90% dels addictes a la cocaïna també fumen tabac.

stats