25/05/2013

Mateu Isern: "De veres que el transport és de dretes o esquerres?"

6 min

Fa dos anys justos que és batle de la capital de les Illes i durant aquest temps ha centrat molt la seva feina en la gestió. Però, més enllà d'això i amb l'experiència que ara té, quin és el seu model de ciutat per a Palma?

En aquests moments, la veritat, és un model de ciutat viable econòmicament. No estam en disposició de parlar de models de ciutat fins que hàgim estat capaços de reequilibrar el pressupost municipal, prioritzar-lo i ser capaços de tenir tots els serveis essencials de la ciutat coberts i amb una qualitat de primer ordre. Això s'ha d'aconseguir. I crec que tenc legitimitat per fer aquest discurs. No és que em senti orgullós, però és una realitat. Des que som batle de Palma, les noves inversions són zero euros. No he pogut destinar a cap model de ciutat ni un sol euro. La situació econòmica que em vaig trobar m'ha obligat a fer una política d'austeritat i priorització. Hi ha una dada molt significativa: el meu pressupost és de 70 milions d'euros menys que el darrer que va tenir l'exbatlessa Aina Calvo.

Amb això podria acabar el palau de congressos que està a mig fer a l'entrada de la ciutat...

Doncs sí, podríem fer el palau i moltes coses. Però el que hem fet és mantenir el servei de neteja, de seguretat, el transport públic, el cost de personal, la política social (que és l'única que s'ha incrementat d'ençà que som batle)... I a banda dels milions menys, hem d'afegir-hi els 35 milions que hem emprat per amortitzar deute amb els bancs. O sigui, que tenim un 20% menys de recursos. Model de ciutat? Sí, però amb aquesta premissa.

És possible un batle tecnòcrata? No hi ha un somni de ciutat?

Evidentment que hi ha un somni de ciutat, i és aconseguir que la ciutat pugui funcionar amb aquest nou escenari. No hi ha hagut ni una sola contracta que no s'hagi revisat a la baixa. En molts de casos, fins i tot hem fet augmentar la productivitat amb menor despesa. El cost de les coses és important. Sempre em repetesc i dec ser molt avorrit, però m'és igual: perquè es faci un projecte a Palma, no només ha de ser bo per a la ciutat, sinó que s'ho ha de poder permetre econòmicament. Aquesta il·lusió, un projecte de ciutat, arribarà quan puguem seure sense contratemps i parlar-ne.

¿I això serà en la seva segona legislatura?

No he decidit si continuaré en política. És un tema que tenc més que clar: no som un home que em consideri polític, no hi havia tingut cap responsabilitat fins ara. M'ha costat moltíssim. Avui en dia, els polítics estam francament desprestigiats. Tant és així que des que som batle intent incorporar gent de la societat civil, gent que no sigui d'estructura de partit, però sense èxit. Ho he intentat en diverses ocasions, però la resposta sempre ha estat negativa. Els suposa una pèrdua salarial importantíssima i també una pèrdua de prestigi personal només pel fet de ser polític. En resum, que no tenc decidit si continuar en política. Ho mirarem i ja ho veurem.

L'oposició parla bé de vostè. Té fama de dialogant.

Som una persona oberta a decisions que transcendeixen de la ideologia, procur arribar a consensos. En els nostres plens mai no hi havia hagut tants d'acords per unanimitat, malgrat que al PP hi tenim una majoria folgadíssima, sobradíssima. Ho intentam i ho aconseguim. En la vida, quan vols arribar a acords amb altres persones, hi has de tenir una relació personal acceptable. Anar a cercar acords amb una persona amb qui tens un enfrontament diari, una antipatia, és molt complicat. Jo puc presumir, i ho faig, de tenir una estupenda relació personal amb tots i cadascun dels regidors de l'oposició de Cort. I especialment amb els dos portaveus, Aina Calvo i Antoni Verger. Jo, quan he de prendre una decisió, la prenc; però aquest respecte personal permet arribar a tants i tants de consensos... Consensuar implica cedir, i tenc línies vermelles que no puc traspassar, sobretot les polítiques, però n'hi ha moltes altres que es poden parlar. La política municipal, en el fons, és tan propera que... De veres que el transport és d'esquerres o de dretes? O la neteja? O la policia? Al final, l'oposició fa oposició amb temes nacionals o autonòmics, amb les retallades de Rajoy o amb les retallades de Bauzá.

I sobre aquest tema, ¿no dóna consells al president Bauzá?

No, no. Consells, jo me'ls don a mi mateix. Cregui'm.

¿Vostè és un personatge sui generis dins el Partit Popular?

No ho sé, som una persona que probablement tenc una característica distinta, que és que no tenc experiència política. I tampoc no tenc desig de fer una gran carrera política. La meva finalitat, i cregui'm quan l'hi dic, és que després dels nostres quatre anys la ciutat hagi tornat a l'equilibri pressupostari i puguem pagar a tothom a 30 i 60 dies (que esper que es compleixi el 2014). I que el següent que vingui en la pròxima legislatura ja tingui una situació sanejada per poder parlar llavors del model de ciutat, de quina Palma volem per als propers 30 o 40 anys. En aquell moment podrem seure tots plegats i parlar-ne.

¿El palau de congressos és una prioritat en aquests moments?

Jo crec que sí, perquè és a primera línia de mar i és una gran taca que fa mal. I en segon lloc, i en això els socialistes hi estan d'acord, perquè ja no queda altre remei que acabar-lo. Si ara no tinguéssim res començat, ni me'n plantejaria la construcció, però després d'haver-hi gastat 70 milions d'euros, cal acabar-lo. Tirar-lo a terra, com diuen alguns, és molt més car que finalitzar-lo. L'Ajuntament ja ha fet el que podia fer, ara toca que el Govern Balear l'inclogui en el pla de pagament a proveïdors o que cerqui els doblers en un altre lloc. Però és important perquè tindrà un efecte immediat en la desestacionalització del turisme a la ciutat.

¿I anirà acompanyat d'una remodelació del passeig Marítim per eliminar la murada de l'autopista?

El palau ja porta implícita una petita remodelació, i confii que, malgrat que no sigui aquesta legislatura, es pugui concloure aquesta assignatura pendent que té la ciutat d'arribar a la mar. Tenim molta feina feta i avançada en aquest sentit, però no li hem pogut donar llum verda ni mostrar-la perquè ningú no entendria que en una situació de crisi econòmica ara ens posàssim a renovar el passeig Marítim. M'encantaria haver estat un batle que hagués transformat la ciutat, però el que m'agradi a mi no té gens d'importància. El més important és que a final de mes tothom cobri i que la política social continuï.

El palau de congressos s'acabarà per atreure més turisme. ¿Hi ha algun altre model de creixement econòmic de la ciutat més enllà del turisme?

La nostra aposta és el turisme i per això hem posat en marxa la Fundació Turisme 365 dies, que possibilita la professionalització de l'oferta turística i a la qual s'ha incorporat l'oposició. El gerent s'ha elegit a través d'un headhunter ; no ha estat nomenat a dit pel batle ni pel PP. Tenim clar que hem de créixer, però en altres nínxols del mercat turístic. Tot i que no podem oblidar el petit comerç...

Precisament els petits comerciants estan molt preocupats per les grans superfícies i no volen que s'autoritzin tants grans magatzems...

A veure, no podem posar tanques al camp. La demanda és a les grans superfícies i aquesta és la tendència, no es pot aturar. Es pot endarrerir, però la gent vol el que vol. Ara bé, això implica que el petit comerç es readapti, es reinventi, ocupi nous nínxols de mercat. I no només el petit comerç: tots ens hem d'adaptar.

Aquests dies he sentit molt la frase que diu "Mallorca no és Palma"...

Jo som palmesà, però tenc família a Sineu de la qual presumesc sempre que puc. Una part importantíssima de ciutadans palmesans són de Santa Maria, de Costitx, de Felanitx... Gent nascuda fora de Palma que viu aquí i que compatibilitza amb una normalitat extrema el fet de ser alhora de Palma i de poble.

¿I dins el seu partit, com estan les coses? S'hi sent còmode?

Bé, jo estic a l'Ajuntament de Palma i d'això és del que m'encarrec. Hi estic bolcat. I en el partit, quan em demanen l'opinió, la dic. Quan se'm crida, hi vaig. Però la presidència del partit la té qui la té i l'excerceix com l'excerceix. I a l'Ajuntament, la té qui la té, sense gens d'ingerència cap a una banda ni, per descomptat, cap a l'altra.

¿Li va saber greu instar el duc de Palma a deixar d'emprar el títol?

Són coses que sempre és millor no haver-les de fer. Però no em va saber gaire greu, perquè consider que quan està en joc l'honorabilitat dels palmesans, no hi ha cap dubte.

¿Es va indignar amb allò de l'" empalmado "? ¿Ha fet mal a la imatge de la ciutat?

Vaig pensar que era totalment inapropiat que es fes burla de la ciutat. I tothom ho va entendre. El mal a la imatge no sé com s'ha de quantificar, però no hi ha fet gens de bé.

stats