Societat 28/06/2012

Mònica Margarit: "Emprenedor no és un eufemisme d'empresari, és una actitud"

Il·lusióTot somni pot fer-se realitat. Aquest és el leitmotiv del Fòrum Impulsa. Mònica Margarit (Barcelona, 1964) no es resigna a pensar que la crisi talla les ales a les idees, i una prova d'això serà el miler d'esperits emprenedors que demà es reuniran a Girona

Sara González
4 min
Margarit és filòloga i ha estat molts anys vinculada a la universitat. Vol convertir Girona en referent de l'emprenedoria.

Ser emprenedor no significa necessàriament constituir una empresa. I un empresari no és algú que només pensa a enriquir-se. Ho deixa ben clar la directora general de la Fundació Príncep de Girona, Mònica Margarit, que demà portarà la batuta del Fòrum Impulsa. Prop de 1.200 cervells inquiets, la meitat dels quals menors de 35 anys, es reuniran demà a Girona per tercer any consecutiu per trencar la por a emprendre.

¿No és una paradoxa parlar de joves emprenedors en un país on la taxa d'atur juvenil frega el 40%?

Precisament per aquesta situació n'hem de parlar més que mai. Tot i això, jo tinc la sensació que hi ha molts emprenedors joves a Espanya. Sovint deu ser cert que molts emprenedors ho són per necessitat, però jo crec que n'hi ha molts que ho són per vocació. Que siguin emprenedors no necessàriament vol dir que hagin de muntar una empresa. Ser emprenedor és una actitud davant la vida professional i també la personal.

Així doncs, ¿tenim equivocada la definició del que és un emprenedor?

Sí, nosaltres insistim que emprenedor no és un eufemisme d'empresari. En aquest país els empresaris en general tenen molt mala imatge. Ens pensem que són senyors molts rics amb un puro a la boca. Per contra, hem anat associant el concepte d'emprenedor a l'empresari que és simpàtic. Això és inexacte. Els empresaris són persones que creen riquesa per a ells però també per als altres i l'emprenedoria és una actitud que fins i tot poden tenir les mestresses de casa.

Quines són les condicions ideals per emprendre?

El foment de l'esperit emprenedor és bàsic. Els joves d'aquest país no es consideren creatius i aquesta visió no es correspon amb la realitat. Però aquí també hi ha un tema d'educació, que és la por al risc. En unes jornades sobre aquest tema que vam fer al mes de gener vam arribar a la conclusió que si els nens petits no tenen por al risc, alguna cosa fem malament, perquè al cap dels anys -quan arriben a la universitat- no s'atreveixin. Va quedar clar que a cada nivell educatiu calen coses diferents, però més que competències és un tema d'actitud.

I com es perd la por a emprendre?

Emprenent i participant en esdeveniments com el Fòrum Impulsa, perquè allà hi ha la possibilitat d'escoltar gent que un dia va perdre aquesta por i d'altres que en el seu dia es van equivocar però que insistint han aconseguit el que volien.

Com funciona el Fòrum Impulsa?

D'una banda, convidem gent que responguin al que volem transmetre als joves i procurem que siguin heterogenis pel que fa a edat, lloc de procedència i coneixement. No és un fòrum sectorial ni de joves empresaris. De l'altra, hi ha 1.200 participants. La meitat són menors de 35 anys que se seleccionen a través d'un formulari en funció de la inquietud i les ganes que tenen de tirar endavant un projecte. La resta són sèniors que procurem que siguin tan heterogenis com l'origen dels joves.

¿Amb quins instruments es fomenta la interacció?

Fomentem que joves i sèniors parlin entre ells i s'escoltin mútuament. Aquest any hem creat una mena de LinkedIn tancat en què tots els participants al fòrum poden contactar entre ells i fixar cites per demà mateix o bé per a un altre dia. Demà tindrem un espai habilitat per a aquestes trobades dividit per àrees: empresarial, educativa, social i artística. Pretenem que d'aquestes converses en surtin projectes.

Quin exemple d'emprenedors hi haurà demà al fòrum?

N'hi haurà molts, però Ryan Hreljac, que ara té 21 anys, és un dels més especials. Amb sis anys va quedar sorprès que hi hagués nens a l'Àfrica que haguessin de caminar quilòmetres per anar a buscar aigua i va començar a fer una campanya per recollir diners per construir pous. Des d'aleshores, ha ajudat a construir més de 700 pous i 900 latrines. El Ryan devia trobar un mestre i un entorn familiar que el va seguir, i aquesta és l'empenta que procurem que trobin al fòrum.

¿És imprescindible tenir un bon coixí econòmic per emprendre?

Jo crec que no. Hi ha tres factors que han de canviar a Espanya per millorar en emprenedoria. Un és la cultura, que té a veure amb la visió que es té de l'empresa; un altre l'educació, i un altre el finançament. No hi ha dubte que hi ha d'haver fonts de finançament, però actualment, amb les noves tecnologies, la primera etapa es pot començar pràcticament sense fons. El que cal és no tenir por al risc, tenir iniciativa, inquietuds i il·lusió.

¿La crisi aguditza l'enginy o bé fomenta aquesta por?

Són dos fenòmens que es produeixen. D'una banda, davant una situació dramàtica, l'enginy se t'aguditza. Però de l'altra, sí que és cert que hi ha més dificultats per trobar finançament. Enguany al fòrum hi hem introduït el concepte de col·laboració, perquè si hi ha alguna cosa que sortirà d'aquesta crisi és que és molt millor col·laborar que competir.

Quina implicació tenen el príncep Felip i Letizia en el fòrum?

Hi són tot el dia, crec que és l'únic acte en tot l'any en què hi són tot el dia i en el qual participen des del principi fins al final.

stats