Una quinzena de detinguts en el macrooperatiu a la Selva contra el tràfic de marihuana

Hi participen uns 370 agents, que estan fent 22 escorcolls simultanis a Maçanet de la Selva, Cassà, Lloret de Mar i Girona

El macrooperatiu de la Guàrdia Civil a la Selva contra una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana a escala internacional ha suposat la detenció d'una quinzena de persones en els 22 escorcolls simultanis que s'han fet a Maçanet de la Selva, Cassà, Lloret de Mar i Girona. La macrooperació ha desplegat fins a 370 agents i durant els escorcolls han confiscat droga (principalment marihuana), armes i diners en efectiu. També han comissat cotxes i motos. La investigació, tutelada pel jutjat d'instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners, està oberta per delictes contra la salut pública per tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric i organització criminal. Fonts de la investigació no descarten que també es pugui atribuir blanqueig de capitals als detinguts.

Amb el macrooperatiu es preveu desmantellar un clan dedicat al cultiu i el tràfic de marihuana a escala internacional. L'organització criminal també estaria vinculada al clan de la Paca, una cèlebre narcotraficant que operava des del poblat de Son Banya, a Palma (Mallorca). La Guàrdia Civil ha confirmat que el primer balanç de l'operació són quinze detinguts (tot i que podria augmentar fins a la vintena), la majoria de nacionalitat espanyola. A banda dels agents, un helicòpter amb càmera tèrmica ha resseguit els punts on feien els escorcolls per intentar detectar plantacions ocultes. La Guàrdia Civil també ha fet servir un georadar per detectar amagatalls i cultius en compartiments que no es vegin a simple vista. El dispositiu s'ha completat amb la unitat canina, amb gossos ensinistrats per detectar drogues.

Durant els escorcolls, els agents han confiscat essencialment marihuana i han descobert plantacions d'interior. La majoria de les entrades s'han produït en domicilis, però també n'hi ha hagut en bars propietat de membres de la suposada banda criminal. Operaris de la companyia elèctrica també han acompanyat la Guàrdia Civil en l'operatiu i han tallat cables de connexions fraudulentes per subministrar les plantacions de marihuana. L'alcalde de Maçanet de la Selva, Josep Maria Ciurana, ha assegurat que la macrooperació és un "cop molt important" contra el tràfic de marihuana a la zona. "Aquells que delinqueixen pensant-se que no els descobriran, ara saben que no poden actuar impunement", ha afegit. Els detinguts passaran pròximament a disposició judicial.