Madrid Central és la zona de baixes emissions més eficient d'Europa

La contaminació per NO2 s'hi ha reduït un 32%, segons l'informe d'una entitat ecologista

Madrid Central és la zona de baixes emissions (ZBE) més eficient d'Europa, segons un informe publicat per la federació europea Transport & Environment (T&E), de la qual forma part Ecologistes en Acció. El document compara l'aportació a la millora de la qualitat de l'aire de diverses zones amb restriccions similars en ciutats europees i destaca que les dades de Madrid Central mostren de manera provisional d'una reducció del 32% del nivell de diòxid de nitrogen (NO2), la caiguda més important entre els casos estudiats.

La federació ecologista destaca que, en tots els casos, restringir de manera "adequada" el trànsit i vetllar després per un compliment real de la restricció s'ha traduït en millores de la qualitat ambiental. En el cas de Madrid, el trimestre amb uns resultats més bons va ser de l'abril al juny, coincidint amb l'entrada en vigor de les sancions, segons T&E.

En aquest període es va registrar un descens del 39% del NO2 respecte a la mitjana del mateix període entre els anys 2010 i 2018. En els mesos anteriors a l'abril, quan encara no eren efectives les multes a Madrid Central, la baixada d'emissions havia estat del 10%.

L'informe de T&E defensa la "imperiosa necessitat" d'actuar davant els actuals problemes de contaminació que pateixen les grans ciutats i que, segons les seves dades, provoquen la mort de més de 400.000 persones a l'any a la Unió Europea.

A més, afirma l'existència de més de 70.000 publicacions científiques que proven la utilitat d'aquestes mesures "per raons d'equitat i salut" i recorda una enquesta del 2018 en què el 67% de la població europea afirmava que hi donava suport.

Espanya està entre els estats que encara no han presentat el pla per millorar la qualitat de l'aire a Brussel·les. Segons l'entitat European Environmental Bureau, la meitat dels estats de la UE no han presentat les seves estratègies per reduir les emissions però, mentre alguns han aportat esbossos, Espanya encara no ha lliurat cap paper.