Societat 15/07/2012

Madrid estrena els horaris comercials sense restriccions amb pocs clients

Des d'aquest diumenge, qualsevol comerç pot obrir 24 hores i 365 dies

Efe
2 min
Un centre comercial de Madrid, aquest diumenge. / EFE

MadridMadrid s'ha convertit aquest diumenge en la primera comunitat autònoma que estrena llibertat d'horaris comercials. Els grans comerços han tingut obert, encara que amb poc públic, mentre que les botigues han estat tancades com qualsevol altre diumenge. Qualsevol comerç que ho desitgés ha pogut obrir al públic les 24 hores del dia, sense restriccions, en virtut de la Llei de Dinamització de l'activitat comercial a la Comunitat de Madrid, aprovada en l'Assemblea el 7 de juny, amb els vots a favor del PP i el rebuig dels grups de l'oposició (PSOE, IU-LV i UPyD).

Els grans centres comercials, com el de La Vaguada (Madrid), han obert les seves portes, però la majoria ho ha fet més "per obligació" que per conveniència, ja que el públic, com es preveia, ha estat escàs en la jornada de diumenge estival, segons han explicat la majoria dels comerciants consultats. "En tot el matí no s'han fet prou feines vendes, ia nosaltres ens costa diners mantenir la botiga oberta els 365 dies de l'any, que es diu aviat", lamentava en declaracions a l'agència EFE l'Ángela, dependenta d'una de les sabateries del centre comercial. Coincidien amb ella les venedores d'altres comerços dedicats a decoració, complements i roba, respectivament, i afegia la Maria que les estimacions dels comerciants és que si s'obre en diumenge "es dispersaran" les vendes, de manera que es comprarà "el mateix" però en lloc de en sis dies, en set.

En canvi, els compradors han acollit amb "alegria" l'obertura de les botigues en diumenge, que han permès per exemple a la Maya i el Paco fer la compra familiar però amb més "calma" en el mateix hipermercat on van els dissabtes. La Claudia, de 32 anys, passejava per La Vaguada carregada amb cinc bosses i assegurava a l'agència EFE que a partir d'ara podrà comprar "molt més" perquè entre setmana no troba "ni un sol moment" per anar a les rebaixes, el mateix que li passa a la Luci, qui s'alegra d'una banda però d'altra sent "pena" per les dependentes.

Normalitat als barris

L'aspecte dels carrers del Barri del Pilar, on s'ubica el popular centre comercial madrileny, era similar al de qualsevol altre diumenge perquè les botigues petites han mantingut la persiana baixada i només es veien oberts els ultramarins, com en qualsevol altre diumenge, igual que ha succeït en altres barris madrilenys.

Tampoc han rebut molts clients les botigues que han obert a la zona del barri de Salamanca de Madrid, on, mentre una dona, Rosa Maria, explicava a l'agència EFE com de "tranquil·la" ha comprat durant tot el matí, una dependenta d'una firma de cosmètica situada a El Corte Anglès li ha etzibat: "I tant, nosaltres hem fet en tot el dia una devolució".

El conseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, Percival Manglano, ha afirmat que les noves mesures pretenen "estimular l'activitat empresarial i reactivar el consum" i s'ha mostrat confiat que s'incrementaran els ingressos del sector com assegura que ha passat en zones ja liberalitzades, com l'àrea de la Puerta del Sol, on, segons ha dit Manglano, "el diumenge s'ha convertit en el segon dia en volum de vendes". El conseller ha assegurat també que la liberalització dels horaris a la regió contribuirà a la creació de llocs de treball ia la reactivació de l'activitat econòmica.

stats