Societat 25/07/2019

"No estem contents d'anar als tribunals, però de vegades és l'única manera d'aconseguir resultats"

El comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, fa oficial la denúncia contra Espanya per contaminació

Júlia Manresa
2 min
El comissari de Mediambient, Karmenu Vella

Brussel·lesAquest dijous la Comissió Europea ha anunciat al decisió de denunciar el Regne d'Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no fer prou per millorar la qualitat de l'aire a Madrid, Barcelona i l'àrea del Baix Llobregat. En el cas de l'Estat, Brussel·les considera que Espanya ha incomplert de manera "sistemàtica" les normes europees que controlen els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) a les àrees de Madrid, Barcelona i el Baix Llobregat. L'incompliment ha arribat fins al punt de denunciar-lo al Tribunal de Justícia de la UE. El comissari competent d'aquesta àrea, Karmenu Vella, ha explicat que "no estem contents d'anar als tribunals, però de vegades és l'única manera d'aconseguir resultats" i ha recordat que la contaminació de l'aire és un dels problemes més importants de salut arreu d'Europa.

La Comissió Europea calcula que la mala qualitat de l'aire provoca unes 40.000 morts prematures anuals a la Unió Europea, i a Espanya són unes 9.000, segons ha explicat el comissari Vella. Preguntat per si el pas de portar l'Estat als tribunals per aquest incompliment ha vingut motivat per la retirada del projecte de Madrid Central, Vella no ha volgut entrar en valoració directe del projecte perquè assegura que és cosa de cada estat membre decidir quines mesures pren per complir amb les normatives comunitàries. Al mateix temps, però, ha deixat clar que les institucions locals i regionals també han de prendre mesures per assolir els objectius i que la Comissió hi treballa perquè així sigui.

En tot cas, ara comença un procés d'elaboració de la denúncia que es presentarà al TJUE que pot allargar-se uns dos mesos durant els quals Espanya encara pot presentar dades noves. De fet, les dades amb què compta Brussel·les fins ara són del 2017 i no del 2018, que va ser un any excepcionalment bo a nivell climàtic. La Comissió, però, no ha esperat a l'arribada de les dades del 2018 i ha fet el pas justament després que s'hagi reculat amb el projecte de Madrid Central.

Però Espanya no és l'únic estat membre de la Unió Europa al qual li ha tocat el rebre. La Comissió ha anunciat una denúncia pel mateix motiu contra Bulgària per sobrepassar els nivells de sulfur de diòxid a la zona on hi ha les plantes termals més importants del país. També Croàcia i Romania han rebut un altre toc d'atenció per no controlar de manera correcte els nivells de contaminació de l'aire. Les emissions industrials a Grècia també són una preocupació per a la Comissió Europea. En termes de protecció d'àrees naturals i conservació de les aigües, també hi ha tocs d'atenció per a Polònia, Irlanda, Alemanya i França.

stats