Societat 14/05/2018

Malestar entre les estàtues de la Rambla per la nova regulació de Colau

La CUP insta a anul·lar-la i engegar un procés participatiu vinculant amb els artistes

Maria Ortega
4 min
Un estàtua a la Rambla de Santa Mònica

BarcelonaDes que l'Ajuntament de Barcelona va decidir, el 2012, aglutinar totes les estàtues humanes a la part baixa de la Rambla que aquest col·lectiu d'artistes no aixeca cap. Ara veuen amb escepticisme la nova regulació que està a punt d'aprovar l'equip d'Ada Colau –està en fase d'al·legacions després d'haver-se publicat en forma de decret d'alcaldia, l'1 de març d'aquest any–. El recel ve, sobretot, del fet que la nova normativa no preveu grans canvis en la seva ubicació: les estàtues continuaran a la part baixa de la Rambla. "Jo estic guanyant un 30% del que guanyava abans", lamenta Fabián López abans de posar-se el vestit de pirata. Critica que el canvi d'ubicació ha fet que tots els artistes s'amunteguin en un espai reduït i que es trenqui, en certa manera, la màgia d'anar trobant estàtues disperses per diferents punts de l'artèria i de poder-se situar, també, en punts més estrets de la Rambla, cosa que facilita la interacció amb els vianants: "En aquest tram si ens concentrem més de set estàtues ja ens molestem".

L'Associació República de les Estàtues Humanes de la Rambla de Barcelona critica que la regulació s'hagi presentat en forma de decret –lamenten que hi ha hagut "poc diàleg" i que només s'han fet tres reunions– i que la decisió s'ha pres sense esperar el resultat del procés participatiu que s'està fent per reformar la Rambla. Per tot plegat, demanen aturar el procés i començar-lo de nou amb la participació activa dels afectats. El col·lectiu assegura que els canvis que es proposen són "superficials" i que la taxa que els fan pagar per ocupar l'espai públic és la de venda ambulant, cosa que, asseguren, els pren "la identitat cultural".

Menys places

La nova normativa, veient que moltes de les estàtues que tindrien dret a treballar en un dels punts habilitats ha decidit abandonar la Rambla, preveu reduir el nombre d'artistes autoritzats de 30 a 24: 12 en un torn de matí i 12 en un de tarda, cosa que s'ajusta més a la realitat que es dona ara a la Rambla. "Ara la cosa no funciona i molts han marxat", assegura López. Un dels que han decidit prendre's un respir és Josep Paradela, que feia de Dalí però que des de l'estiu que no acudeix a la Rambla. "Necessitava agafar aire", resumeix.

Alguns dels artistes que actualment tenen un lloc a l'artèria, però, recelen que el nou concurs públic no tingui en compte els artistes que fa anys que hi treballen. "Segur que vindrà molta gent de fora", diuen.

Si la setmana passada el grup municipal de Cs criticava que la normativa s'hagi fet "d'esquena" als afectats, aquest dilluns la CUP ha informat que demanarà en comissió al govern municipal que anul·li la seva proposta de regulació i engegui un procés participatiu que tingui en compte els artistes i que sigui vinculant. Els cupaires també critiquen que per poder optar a un dels llocs autoritzats sigui obligatori tenir el permís de residència, perquè creuen que va en contra dels nouvinguts. El govern municipal, però, defensa que la normativa s'ha redactat des del diàleg amb els afectats i que, per exemple, a petició dels artistes es permetran fins a tres propostes de vestuari que es podran exhibir de manera alterna, i que les estàtues podran introduir innovacions en els personatges si es comuniquen abans i no modifiquen excessivament l'original.

Una de les mesures que els artistes consideren que no s'ha abordat prou amb ells és la de l'horari. La nova regulació en preveu un d'hivern –fins a les sis de la tarda– i un d'estiu, que s'allarga fins a les onze de la nit. Però, com lamenta l'Anne-Marie, la Dama de les Camèlies de la Rambla, el període d'hivern s'allarga "molt més" del que consideren necessari, ja que comença a l'octubre i no s'acaba fins a l'abril.

No pressionar els vianants

Una altra de les mesures que queden regulades en la nova normativa és la prohibició a aquests artistes de pressionar els vianants perquè els donin diners, o fins i tot de tenir un dibuix amb el símbol de bitllets o monedes al pot que fan servir per recollir els donatius. Sí que podran col·locar un cartell col·lectiu d'agraïment als vianants per la seva "col·laboració amb la cultura i l'art de carrer" que no faci cap referència a possibles aportacions econòmiques.

La nova regulació recull, també, la manera com es faran les inspeccions per garantir que tots els artistes compleixen les normes i les possibles sancions. La regulació mantindrà l'obligació per a les estàtues seleccionades de pagar una taxa per l'ocupació que fan de l'espai públic –la que s'aplica, d’uns 190 euros anuals, es basa en els mateixos criteris que la de la venda ambulant– i de superar el procés de valoració.

Per a molts dels artistes que fan aquesta feina, un dels punts més complicats és la convivència amb els molts comiats de solters que passen per la Rambla i les bromes que els fan algunes persones que van begudes. L'Anne-Marie, per exemple, està farta dels que decideixen espantar-la per l'esquena.

stats