Sanitat

Malestar entre els infermers per les proves d'accés a l'atenció primària

Els continguts i la formulació d'algunes de les preguntes dels exàmens d'accés a places d'infermeria per a l'atenció primària han encès els ànims del sector, que denúncia que les proves "no s'adiuen a les funcions" que fan aquestes professionals.

Avui s'han conegut els resultats de les proves p er a l'aprovisionament de places d’infermeria per a l'atenció primària que ha dut a terme en l’Institut Català de la Salut (ICS) amb 603 noves places sobre la taula i més de 5.500 aspirants, dels quals 361 han aprovat. Un 16% dels participants, però, ha presentat reclamacions a la manera com s'ha plantejat l'examen perquè entenen que hi ha hagut preguntes mal formulades i algunes que no s'adiuen a la pràctica habitual d'un infermer de l'atenció primària. El resultat és que ha aprovat el 9% dels aspirants, una xifra l més baixa de la de convocatòries anteriors, quan el percentatge d'aprovats oscil·lava entre el 10 i el 14%, i que el tribunal ha acabat anul·lant dues preguntes, acceptant doble resposta en cincs més i canviant-ne una altra per problemes de plantilla, tot i avalar el contingut de l'examen que, asseguren, recull el conjunt de temes anunciats.

El Col·legi Oficial d'Infermeria s'ha fet ressò de les queixes rebudes per part d'un centenar de col·legiats i ha emès un comunicat on lamenta el malestar sorgit al voltant d'aquesta convocatòria i ha fet arribar a l'ICS consideracions com ara que "la formulació de les preguntes mai pot ser l’origen de situacions com la que s’ha produït, tant pel contingut com per la forma de les mateixes" o que " alguns dels continguts d’aquesta prova de coneixements no formen part del cos de coneixements del que avui és la disciplina infermera". També lamenten la manca d'un marc bibliogràfic de referència, així com el gran nombre de suspensos. Fonts de l'ICS expliquen que en aquesta convocatòria s'ha optat per incloure preguntes dels 43 temes recollits en el temari i no només dels deu temes més clínics que solien donar cos a aquests exàmens en convocatòries anteriors i apunten, també, que l'elevat nombre de suspensos s'explica,en part, perquè aquest any han sortit a examen moltes més places que altres anys amb l'objectiu de formalitzar la situació de mols interins.

Des del sindicat majoritari del sector de l'infermeria, el SATSE, critiquen que "la prova era atípica i no estava dirigida i no estava dirigida a valorar els coneixements que ha de posar en pràctica una infermera de l'atenció primària" i apunten que l'alt índexs de suspensos reafirmen una queixa que ja havien comunicat.

Més continguts de