Societat 30/07/2011

'Maletes perdudes', amb l'ARA de diumenge

Jordi Puntí signa el seu brillant debut en la novel·la amb Maletes perdudes , un joc detectivesc sàviament plantejat a l'entorn de la figura d'un escàpol transportista, que demà podeu aconseguir amb l'ARA.

Belén Ginart
2 min
Jordi Puntí encaixa  els capítols  de Maletes perdudes com si fossin nines russes.

BARCELONA.Es diuen Christof, Christophe, Christopher i Cristòfol i són germans. Però ells no ho saben, ni tan sols es coneixen. Tenen mares i nacionalitats diferents, i sempre s'havien pensat que eren fills únics. Fins que un fet atzarós afavoreix la descoberta i ja no es perdran la pista. Tampoc podrien: es necessiten per intentar localitzar el pare, desaparegut fa tres dècades.

Amb aquest plantejament, Jordi Puntí (Manlleu, 1967) basteix una obra monumental, Maletes perdudes, primera novel·la de l'autor, que ja havia mostrat una sòlida veu narrativa amb diversos reculls de relats ( Pell d'armadillo , Animals tristo s, als quals recentment ha afegit Els castellans ). L'obra ha estat guardonada amb els premis Llibreter i Serra d'Or, i amb els elogis de la crítica, que la va saludar com "la millor prosa catalana del moment".

Maletes perdudes segueix una estructura de capítols força autònoms, una suma de peces que acaben encaixant com ho fan les nines russes. La fórmula permet a Puntí explorar temes diversos que van farcint la novel·la de capes i matisos.

Joc de perspectives

A contrallum, des del passat fins al present, es van dibuixant les figures de Gabriel Delacruz Expósito, el gran protagonista absent, i dels dos companys de feina i d'aventures, els entranyables Bundó i Petroli. En primer pla, els quatre germans, que es van rellevant en el torn de paraula per mostrar, cadascú, un perfil diferent del pare, a fi de poder-ne completar el quadre. Com a teló de fons, la Barcelona grisa de la postguerra, en viu contrast amb altres ciutats que els transportistes visiten: París, Frankfurt, Londres, els llocs on aniran naixent els fills del Gabriel i que li oferiran l'escenari idoni per adoptar identitats diverses. I perfumant-ho tot, una humanitat sense afectacions que, juntament amb l'enigma per resoldre, atrapa el lector des de les primers pàgines i, un cop resolt el misteri, el porta a lamentar-se per haver-se d'acomiadar dels personatges i dels ambients recreats per Puntí.

Maletes perdudes és la quarta entrega de la promoció literària estiuenca de l'ARA, que seguirà amb Les veus de Pamano , de Jaume Cabré (7 d'agost) i Els crits del passat, de Camilla Läckberg (14 d'agost). Tots els llibres costen 9,95 euros.

stats