Societat 25/03/2013

El bisbe de Mallorca es fa responsable de la decisió d'expulsar un capellà per pederàstia

Una noia que el va denunciar explica a 'Diario de Mallorca' que va passar a violar-la quan va veure que no deia res

2 min
El capellà (esquerra), quan va declarar als jutjats d'Inca.

"El tribunal (eclesiàstic) actua en nom meu", assegura el bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, al seu bloc personal en referència a la decisió d'expulsar del prevere Pere Barceló arran d'una acusació de pederàstia. Salinas assegura que no es renta les mans d'una expulsió pionera, la primera que ha fet l'església a l'Estat, tot i que el Vaticà encara l'ha de ratificar.

Salinas explica que per a ell la sentència és "molt dura" però que Barceló "ha tingut una actuació que no és correcta" i que malgrat que l'església creu en la misericòrdia cadascú ha d'assumir les conseqüències i les responsabilitats dels seus actes. Insisteix que "l'implicat no és una persona idònia per fer de sacerdot" i que la decisió és una manera de dir a les víctimes que reconeixen el dolor que els han causat.

La jove de 24 anys que va denunciar l'antic rector de Can Picafort ha trencat aquest dilluns un silenci de tretze anys en una entrevista al 'Diario de Mallorca' en què diu que quan el capellà va veure que no el denunciava va passar "dels tocaments a les violacions". Els abusos es van convertir en una rutina quan ella tenia entre deu i onze anys.

Ana F. assegura que els abusos van durar dos anys fins que un catequista va atrapar el capellà damunt d'ella en un sofà i una temporada més tard el jove ho va denunciar. Tot i amb això, la jove d'entrada va mentir a la policia, assegura, perquè ell l'havia amenaçada. L'any passat es va decidir a parlar, després de veure un documental sobre abusos sexuals a menors d'edat.

Les denúncies van fer que s'obrís un procés penal canònic, durant el qual el capellà va ser apartat cautelarment del rectorant, que va escoltar els testimonis de les tres víctimes. Finalment, Barceló va ser considerat culpable de "delictes contra el sisè manament amb menors" i condemnat a "pena màxima d'expulsió de l'estat clerical", cosa que suposa la prohibició d'exercir les funcions d'un sacerdot. Barceló ja havia estat imputat per delictes de pederàstia per un jutjat d'Inca després que les tres víctimes el denunciessin davant la Guàrdia Civil. La jutge que instrueix el cas ja va cridar a declarar el religiós, que va negar totes les acusacions.

stats