Societat 10/11/2011

Manifestació contra les condemnes pel cas del 4-F de 2006 a Sant Pere Més Baix

Una protesta convocada per a dissabte genera molta expectació i col·loca #desmontaje4F com a 'trending topic' durant unes hores. La condemna per un altre cas dels dos policies que van declarar contra els acusats ha ressuscitat la mobilització

Ara
2 min
Cartell de convocatòria de la manifestació contra les condemnes del 4F

BarcelonaEl cas de Rodrigo Lanza, Álex Cisterna, Juan Pintos i Patricia Heras revifa arran de la condemna, per un altre cas, dels dos agents de la Guàrdia Urbana que van testificar perquè enviessin a la presó els joves detinguts pels aldarulls del 4 de febrer de 2006. Dissabte a la tarda hi haurà una manifestació per recordar els fets, i la convocatòria, amb l'etiqueta #desmontaje4F ha estat trending topic durant hores al rànquing estatal de Twitter aquest dijous.

Els implicats en l'afer van ser condemnats per la lesió que va deixar en estat de coma per sempre un agent de la Guàrdia Urbana. El policia formava part d'una patrulla que controlava una festa en una casa ocupada del carrer Sant Pere Més Baix. La investigació va ser confusa. Els acusats sempre han mantingut que eren innocents i diversos perits van declarar en el judici que no creien que una pedra llançada arran de carrer –on eren els joves condemnats– fos la causant de la lesió del policia. A més, l'aleshores alcalde de Barcelona, Joan Clos, havia parlat d'un test llançat des del balcó d'una casa ocupada com a arma del delicte. Clos se'n va desdir més tard, quan la Guàrdia Urbana va rectificar la versió que inicialment havia compartit amb l'alcalde.

L'entorn dels acusats va promoure un gran moviment de protesta contra les acusacions. L'afer va mobilitzar la premsa xilena i equips de televisió de Xile –país d'origen dels pares de Rodrigo Lanza, tot i tenir nacionalitat italiana– es van desplaçar a Barcelona. La mare de Lanza, Mariana Huidobro, va fer una vaga de fam que van recollir tots els mitjans de comunicació, catalans i xilens.

Finalment, però, Lanza, Pinto, Cisterna i altres implicats van ser condemnats. Malgrat que ja havien complert dos anys i mig de presó provisional i que van quedar en llibertat condicional en aquell moment, Lanza va tornar a la presó després perquè el Tribunal Suprem va revisar el cas i li va augmentar la pena. I encara hi és. Paral·lelament, Patricia Heras, també implicada en el cas, es va suïcidar l'abril passat, durant un permís penitenciari.

L'entorn dels implicats s'ha vist sacsejat ara per la sentència que ha condemnat dos agents de la Guàrdia Urbana pel maltractament d'un immigrant. Segons va publicar el setmanari La Directa, que ha comparant els números de placa dels agents, aquests dos policies van ser els principals testimonis per condemnar els acusats en el cas del 4F.

stats