Societat 20/10/2011

Manuel Castells: “El canvi social passa pel que pensen les persones i no pel que fan els polítics”

El catedràtic de Sociologia de la UOC defensa el model de reestructuració de la democràcia que proposen els 'indignats'

Ara
2 min
El catedràtic de Sociologia de la UOC, Manuel Castells

Barcelona"Estem pagant una crisi que han provocat els bancs i els governs". Així de contundent s'ha mostrat Manuel Castells al programa d'Els matins (TV3)Els matins. Segons el catedràtic de Sociologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l'actual panorama econòmic i polític provoca que la societat "busqui confiar en algú", després que hagi perdut la fe en els polítics. "Voten perquè han de votar, però voten el menys dolent, i sense entusiasme", ha assegurat. Segons Castells el gran problema actual és la incertesa i la por. Tot i això, Castells creu que "molta gent al món" vol canviar tots aquests problemes i controlar "les seves pròpies vides".

Castells, que també és director de l'Institut d'Investigació de la UOC, creu que el moviment del 15-M té aquesta virtut: "Volen que la gent mani i que el polític obeeixi". El catedràtic ha recordat la seva experiència a la plaça Catalunya amb els indignats, en què va fer una conferència arran de la trucada d'una sola persona: "Em van donar un micròfon, vaig començar a parlar, i d'on no hi havia res programat en va sortir un acte mediàtic. Aquesta és la seva forma d'organització". Per Castells la regeneració democràtica passa per un canvi polític en el qual sigui la societat la que decideixi la vida de la gent, "i no els banquers o els polítics", segons ha explicat.

El sociòleg ha dit que el valor fonamental de les noves tecnologies és que permeten l'autoorganització, i ha posat com a exemple les revoltes del món àrab: "Després de cinquanta anys de dictadures en uns mesos tot ha canviat". Per Castells tot passa per tenir confiança: "L'experiència ens diu que els polítics ens prenen el pèl", però confia que la situació millori "si es canvien les bases dels sistemes econòmic i polític" actuals. "A Europa tothom està votant contra els governs que hi ha, i per això es votarà en contra de l'actual govern espanyol".

Finalment, Castells també ha defensat una reducció de la jornada laboral. Assegura que, segons una recerca en què treballa actualment, un 56% de la gent de Barcelona voldria treballar menys i cobrar menys "per tenir més relacions humanes". Es necessita un canvi de vida, diu, perquè "treballem sense viure".

stats