Publicitat
Publicitat

Tendències

Marc, el nom preferit des de fa més d'una dècada

Des del 1997, 20.400 nens catalans s'han dit Marc. Martina supera Paula com a nom de nena més posat el 2010. Els naixements a Catalunya van disminuir un 1% l'any passat

El tòpic dels Jordi ha quedat desterrat definitivament. L'any 2010 Marc va tornar a ser el nom més posat a Catalunya, un rànquing que lidera ininterrompudament des del 1997. Des del 1997, 20.460 nadons s'han dit Marc, 29,7 de cada mil nadons. Aquest 2010 Marc va ser el nom més triat a tot el territori excepte a l'Alt Pirineu-Aran, on els Pol encapçalen el rànquing.

Pel que fa a les nenes, hi ha hagut relleu. Martina pren el testimoni a Paula i encapçala el rànquing de noms més posats a Catalunya, segons l'Idescat. En el cas de les nenes, la distribució dels noms en el territori és força diferent, i l'àmbit metropolità és l'únic on les Martina encapçalen la llista.

És el primer any que les Martina són el nom més escollit (23,8 de cada mil nadons); han escalat des de la quarta posició en què se situaven el 2009 i han superat les Paula, al primer lloc el 2008 i el 2009.

El segon nom més posat als nens és Àlex/Álex, seguit per Pol. La segona i tercera posició per a les nenes les ocupen Júlia/Julia i Paula, respectivament.

Baixa la natalitat

D'altra banda, el nombre de naixements registrats a Catalunya va ser de 84.015, un 1% menys que un any enrere. La xifra representa una taxa d'11,3 naixements per cada mil habitants. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el descens es concentra entre les dones menors de 30 anys, que han registrat un 6,7% menys de naixements que l'any 2009, mentre que en el cas de mares de 30 o més anys, la xifra de naixements ha augmentat un 2%.

Les xifres de naixements del 2010 confirmen la tendència decreixent de la natalitat que es va iniciar l'any 2009, com a conseqüència de la reducció del nombre de dones en edat reproductiva, per l'arribada a aquestes edats de les generacions buides dels anys vuitanta, i, d'altra banda, per la disminució dels fluxos d'entrada de dones immigrants.

Les úniques zones on han augmentat els naixements són l'Alt Pirineu-Aran i les comarques centrals, àrees on han incrementat un 1,5% i un 0,6%, respectivament. Els majors descensos s'han registrat a les Terres de l'Ebre (-4,5%) i l'àmbit de Ponent (-2,9%).

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de