Societat 27/07/2011

Margarit i Hauert: afinitats electives

Juan Carlos Olivares
2 min
Els ballarins i coreògrafs fan un joc d'alfabets que li hauria agradat a Brossa.

Àngels Margarit i Thomas Hauert són dos artistes compromesos amb la dansa i la seva relació amb l'espai i el mestissatge amb altres llenguatges. From B to B és la seva trobada des d'itineraris coreogràfics no coincidents però confluents per l'interès mutu que tots dos mostren per la feina de l'altre. Afinitats electives des de punts de partida diferents.

Quan B(arcelona) i B(russel·les) es troben, la reacció es produeix en diferents nivells creatius, excepte en el de la dansa. És poc habitual que un espectacle concebut per dos coreògrafs i ballarins destaqui per tot menys pel moviment. Existeix, però sense la singular energia que el faci destacar entre els altres llenguatges d'aquesta producció.

Hauert -artista suís que a Brussel·les lidera el projecte Zoo- encara aporta un concepte molt personal basat en la simbiosi entre moviment, espai i música, heterodoxa en la seva espasmòdica afinació a l'energia (no només rítmica) que desprèn la partitura. Margarit, en canvi, es mostra molt conservadora en les seves solucions coreogràfiques, amb una acomodatícia i catalogada reivindicació del sentit de la gravetat davant del buscat caos i rebuig de l'eix del seu company d'escenari. Desigualtat que només s'equilibra en els dos moments en què s'uneixen en un interessant pas a dos d'inspiració flamenca, reivindicant per la via de la intuïció l'abandonament de l'autòmat de la nina de Casanova de Fellini.

Humor, molt d'humor, derivat de la sintonia que es percep entre tots dos, i que es desenvolupa i es plasma sobretot en aquelles facetes de l'espectacle que tenen menys a veure amb la dansa i més amb la performance multidisciplinària. From B to B creix quan juga amb les lletres i l'enginy de Màrius Serra per mutar lletres i paraules en un procés evolutiu trufat de sentits i gestos de complicitat, amb una desinhibició per crear paisatges d'alfabets que li haurien agradat a Brossa. Es fa simbiòtic en el galimaties d'idiomes que converteix l'un en reproductor fonètic de la biografia de l'altre, es fa subtilment eclèctic en l'acurada selecció musical que parteix de Barbra Streisand per arribar a Mayte Martín, es fa entranyable amb la pantalla que reinterpreta la il·lusió de la llanterna màgica i la realitat difusa entre el present i el filmat.

Contemplat com un tot, From B to B és una proposta que aconsegueix transmetre els seus objectius. Utilitza amb sensibilitat les diferents disciplines que componen el teixit conceptual del muntatge. Com a espectacle de dansa, fins i tot acceptant la incorporació de la contaminació de llenguatges, està per sota de les expectatives que poden generar un investigador i renovador de la dansa contemporània de matriu centreeuropea i una recent Premio Nacional de dansa. Afins en tot, excepte en la fèrtil trobada dels seus moviments.

stats