Societat 04/07/2011

Maria del Mar Bonet profetitza la fi dels temps

Maria del Mar Bonet, que només interpreta el Cant de la Sibil·la la nit de Nadal a Palma, ha ideat un espectacle al voltant d'aquest cant medieval, que avui marcarà el seu retorn al festival Grec.

Ricard Martín
2 min
Maria del Mar Bonet posa al Teatre Grec, on avui interpreta Una veu per a la Sibil·la .

Barcelona.Aquest any, el retorn de Maria del Mar Bonet al Festival Grec -no hi actuava d'ençà de l'any 2007- serà apocalíptic. O com a mínim profètic: la cantant mallorquina portarà avui al teatre Grec l'espectacle musical Una veu per a la Sibil·la , on la peça forta serà la interpretació d'aquest drama litúrgic medieval del segle X, que profetitza la fi del món.

L'any passat la UNESCO va declarar Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat aquest cant, i això va empènyer Bonet a bastir tot un concert al voltant d'una peça que es canta cada any la nit de Nadal a la catedral de Palma i a quasi tota la resta d'esglésies de l'illa.

Bonet, però, del Cant de la Sibil·la no n'extreu una lectura literal. Per ella és "més aviat el vaticini d'un canvi molt clar al món i que acaba de començar". No precisa què canviarà, però sí que significarà "el començament de la fi del capitalisme exacerbat". La tornada al Grec també significa la fi d'un període artístic "una mica buit, que va quedar lluny" tan bon punt va començar a treballar en aquest espectacle, de representació única a Catalunya.

Per interpretar el que a parer seu és "el monument religiós tradicional més important de Mallorca", comptarà amb una formació de vuit músics a l'escenari -clavicèmbal, contrabaix, guitarra, bouzouki , violoncel, violí, bateria i percussions-, una dimensió afavorida pel fet de cantar al Grec. I l'interpretarà de la manera més ortodoxa i fidel a la tradició possible: "El Cant de la Sibil·la ja té prou entitat en si mateix. Amb els drames sacramentals només has de fer de mèdium, ser la veu que els diu", ha afegit. A més d'aquesta peça central -que Bonet ha recordat que va ser prohibida pel Concili de Trent però que a Mallorca no es va deixar d'interpretar mai- estrenarà No me talleu els brots del meu dolor i Blau i sol de roses blanques , dos poemes de Blai Bonet musicats per Antoni Parera. I Penyora , de Lluís Llach, que mai fins ara havia fet en públic.

Seguidora de Springsteen

L'única cançó que s'allunyarà de l'imaginari medieval i mediterrani de l'artista serà una versió de Bruce Springsteen. O potser no se n'allunyarà tant. Bonet, que es declara fan veterana del Boss , interpretarà Mons Apart ( Worlds Apart , de The Rising ) perquè segons l'artista, "té a veure amb un món oriental poètic i musical més proper a mi que a ell"; és la història d'amor entre un nord-americà i una afganesa. Preguntada sobre la perllongada absència de la Maria del Mar Bonet compositora, ha respost que "compon molt lentament" i que "és molt exigent" amb les cançons pròpies. Encara que aquesta és la seva pròxima fita: "Faré només un disc amb cançons meves. Existirà si arribo a temps i encara existeixen els discos!", ha dit rient. Després de Barcelona, Bonet té previst portar l'espectacle al Marroc .

stats