Societat 24/03/2013

Demanen la pena de mort per a la famosa marmota Phil, per haver-se equivocat en el pronòstic meteorològic

Un fiscal nord-americà sol·licita la pena màxima per a l'animal, després d'haver pronosticat "falsament" que s'acabava el fred i començava una primavera càlida

Efe
2 min
La famosa marmota Phil

WashingtonUn fiscal de l'estat d'Ohio (Estats Units) ha presentat "càrrecs formals" i ha demanat la "pena de mort" per a la marmota Phil per haver anunciar "falsament" una "primavera primerenca" el febrer passat i que havent arribat a finals de març encara continuï fent fred al país. El fiscal del comtat de Butler County, Mike Gmoser, considera que el dictamen erroni que va pronosticar el passat 2 de febrer la cèlebre marmota a la ciutat de Punxsutawney (Pennsilvània) és un delicte sense classificar "contra la pau i la dignitat de l'estat d'Ohio".

"Phil ho va fer expressament, i amb el càlcul i la preparació prèvia, per fer creure a les persones que la primavera arribaria aviat", va escriure Gmoser a l'acusació presentada en un document d'aspecte oficial al qual ha tingut accés Efe. Contràriament al pronòstic de l'animal, "han continuat les tempestes de neu i les baixes temperatures rècord", apunta el fiscal, que acusa la marmota de "tergiversació d'una primavera primerenca". L'acusació podria comportar la pena de mort de l'animal.

El fiscal ha explicat en declaracions a Efe que ha presentat l'acusació contra el popular rosegador perquè molts veïns de la població l'hi han demanat, decebuts pel pronòstic erroni.

Gmoser ha assegurat que ha rebut diverses trucades d'advocats que s'ofereixen a representar Phil sense cobrar res. Tanmateix, el fiscal ha admès que, tot i l'atenció mediàtica que ha suscitat la seva proposta, no hi haurà judici i es quedarà en una anècdota 'simpàtica' entremig de la burocràcia amb la qual tracten diàriament.

Cada 2 de febrer se celebra, especialment als Estats Units i al Canadà, el dia de la marmota, que serveix per predir el final de l'hivern meteorològic. La tradició, que data del 1887, diu que si la marmota surt del cau i no hi torna a entrar, l'hivern acabarà aviat. Si, per contra, l'animal es fica de nou al cau, l'hivern durarà sis setmanes més.

A Punxsutawney, l'esdeveniment atreu milers de turistes. La ciutat es va fer especialment famosa per ser l'escenari de la pel·lícula protagonitzada per Bill Murray 'El dia de la marmota' (1993).

Les prediccions de l'animal no sempre són correctes. L'any passat va vaticinar sis setmanes més d'hivern, segons les estadístiques oficials, i el febrer va marcar temperatures rècord, precedint el març més càlid de les últimes dècades.

La bona notícia per a la marmota Phil és que el fiscal d'Ohio no té jurisdicció sobre Pennsilvània.

stats