Societat 14/12/2019

Marte, un comissari amb un historial fet de polèmiques

Iguzquiza va tornar a la ciutat en l’operatiu postsentència

Pau Esparch
2 min
El comissari José Miguel Ruiz Iguzquiza, cap dels antidisturbis de la Policia Nacional.

BarcelonaQuan els comandaments de la Policia Nacional van identificar un comissari amb l’indicatiu Marte com la persona que va donar l’ordre de carregar l’1-O a Barcelona, totes les mirades es van situar sobre José Miguel Ruiz Iguzquiza. És el cap de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) -els antidisturbis del cos estatal-, que el dia del referèndum portava el nom de Marte. L’1-O no va ser el primer ni l’últim dispositiu polèmic que Iguzquiza va dirigir. Sense anar més lluny, el comissari va tornar a la ciutat fa menys de dos mesos per a l’operatiu policial que es va muntar per a la sentència del Suprem, un dispositiu que va acabar amb la petició de diversos sindicats de la Policia Nacional que Iguzquiza fos destituït, cosa que no va passar.

El Sindicat Unificat de Policia (SUP), un dels majoritaris de la policia espanyola, va descriure d’“injust” el tracte rebut de Marte en l’operatiu postsentència i va denunciar que el comissari “castigava els professionals de l’ordre públic”. Altres representants dels antidisturbis van definir el seu tracte de “dèspota i autoritari”, a part de retreure-li la desorganització en la planificació del dispositiu. No és el primer cop que l’actitud d’Iguzquiza és motiu de crítica. El mateix SUP ja el va assenyalar el 2012 quan alguns agents van resultar ferits provant el material que havien comprat per als antidisturbis. Però, més enllà de les lesions, el sindicat va recriminar al comissari les paraules amb les quals es dirigia als policies i li va atribuir la frase “No hi sou per pensar”.

Condecorat pel ministeri

Dos anys després, el 2014, Iguzquiza va tornar al centre de la polèmica per l’actuació dels antiavalots de la Policia Nacional a Madrid el 22 de març (22-M) durant les marxes de la dignitat, que van acabar amb un centenar de ferits, més de la meitat agents. El seu nom es va posar sobre la taula -els sindicats en van demanar la dimissió-, però el comissari es va mantenir al capdavant de les UIP i, en canvi, es va cessar un subordinat dels antidisturbis. Al cap de pocs mesos, el mateix 2014, el ministeri de l’Interior va condecorar Iguzquiza amb una medalla al mèrit policial que suposa una pensió vitalícia.

Malgrat que el cap dels antiavalots de la policia espanyola no ha parat de sumar una polèmica darrere una altra en el seu historial, això no ha provocat el seu relleu. El comissari no se’l situava entre els responsables de l’operatiu de l’1-O fins que fa dues setmanes el van assenyalar amb l’indicatiu Marte. Ara falta veure si Iguzquiza pot acabar investigat o no en la causa judicial per les càrregues del referèndum a Barcelona.

stats