Societat 23/09/2012

El món de la cultura lloa la tasca de Martí Gasull en favor del català

Ha mort als 43 anys en una allau a l'Himàlaia

Ara
2 min
Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua. / ACN

BarcelonaEl mont Manaslu, la vuitena muntanya més alta del món, s'ha endut la vida de Martí Gasull, un gran apassionat de l'alta muntanya, una faceta que combinava amb la d'activista pel català. En l'allau a l'Himàlaia han mort almenys 10 persones més. Nascut a Barcelona l'any 1969, era llicenciat en filologia clàssica per la UAB, filosofia per la UAB i postgraduat en direcció d'empreses per la UPF. L'any 1993 va ser un dels fundadors de la Plataforma per la Llengua, que promou l'ús del català en camps com l'etiquetatge i el doblatge, de la qual era coordinador.

En el seu comunicat de condol, la Plataforma per la Llengua assegura que Gasull era "en aquests moments el principal activista i lluitador per la llengua catalana al nostre país", i el defineix com a "independentista i apassionat de l'alta muntanya, compromès amb la llengua, la cultura catalana, i prou conegut per la seva humanitat i compromís en la lluita pel nostre país".

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha destacat en declaracions a Catalunya Informació que Gasull era "d'aquelles persones que sempre ha tingut la convicció necessària per tenir clar el que calia, sobre la llengua, sobre la cultura i sobre la nació". Mascarell ha demanat que, per retre-li homenatge, cal "fer encara més forts els nostres esforços a favor del català".

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha declarat a l'Agència Catalana de Notícies que "en aquests moments que passen coses tan interessants per al país, per les quals Martí Gasull ha treballat i ha donat tants esforços, és molt dolorós pensar que no hi pugui ser, per ell perquè vénen temps difícils però feliços, i per nosaltres perquè el necessitàvem molt".

Isabel-Clara Simó, escriptora i membre del consell consultiu de la Plataforma per la Llengua, ha volgut recordar que Martí Gasull "era dels que opinaven que la independència no es una cosa a llarg termini, sinó a curt termini". En una entrevista a Catalunya Informació, Simó ha considerat qua la seva desaparició és una notícia "tràgica, i no només per raons d'amistat, sinó també polítiques".

A 7.000 metres d'alçada

L'allau es va originar a 7.400 metres, poc després de les quatre de la matinada, hora local, les dotze de la nit a Catalunya, i va escombrar el campament número 2, on era Gasull, a 6.600 metres. L'allau va provocar la mort de com a mínim deu persones més i hi podria haver un total de 38 desapareguts, segons ha dit a l'agència Efe un dels pilots d'helicòpter que va participar en el rescat, de molta dificultat.

stats