Societat 03/05/2012

Martín Berasategui diu que la llista de la revista 'Restaurant' és "un muntatge"

El cuiner basc, que suma tres estrelles Michelin, diu que la llista és "una mentida" i denuncia que "està manipulada"

Efe
2 min

Sant SebastiàEl cuiner Martín Berasategui ha fet unes duríssimes crítiques contra la llista dels 50 millors restaurants del món que diumenge passat va fer pública la revista britànica 'Restaurant' i l'ha qualificat la llista de "muntatge" i "mentida".

El restaurador donostiarra, que suma diverses estrelles Michelin, tres d'elles amb el seu establiment de Lasarte (Guipúscoa), ha dit que, després de les seves crítiques "obertes" al rànquing del 2011, quan va figurar en el lloc 29, ja esperava el resultat d'aquest any, en què ha passat a ser el número 67. "Per mi aquesta llista no és real ni justa, està manipulada", ha assegurat el cuiner basc, que ha afegit que ja no està "en edat" de deixar-se "manipular".

Ha assenyalat que les qualificacions de la revista britànica "no són serioses", entre altres raons, perquè "no té pressupost", que és el que entén que fa falta per viatjar i visitar restaurants en cada país. "L'únic pressupost és el que s'han gastat en el tiberi de Londres", ha destacat, després de qüestionar que a la llista hi faltin restaurants com el donostiarra Akelarre, de Pedro Subijana, amb tres estrelles Michelin i que no ha estat inclòs entre els 100 millors.

Fer mal a la 'Guia Michelin'

Berasategui creu que darrere aquesta llista hi ha "una gran multinacional de l'alimentació" que el que busca és "fer mal" a la 'Guia Michelin', i que el president del jurat espanyol, Rafael Anson, és "un professional a dividir"."Volen fer mal a la 'Michelin' i em donen tota la llenya que poden", recalca Berasategui, que assegura que estaria "molt content" de l'aparició de vuit restaurants espanyols entre els 50 primers del món "si fos veritat".

D'altra banda, també ha lamentat que Ferran Adrià –a qui ha qualificat de "geni més gran de tots els temps"– o el Celler de Can Roca –que, segons ha dit, és "grandíssim"– entrin en el que ell entén com "una mentida impressionant". Berasategui ha demanat a Adrià, que segons el cuiner donostiarra ja va criticar la llista a 'The New York Times', que digui "la veritat". D'altra banda, no creu que les seves declaracions hagin de costar-li l'enemistat amb alguns dels seus companys. "Ningú s'ha d'enfadar per dir la veritat", ha subratllat.

stats