Societat 19/02/2012

Marxa de ciclistes a Balaguer en defensa de la convivència ambs els cotxes

Més de 1.500 persones en bicicleta participen en una marxa reivindicativa una setmana després que dos ciclistes moríssin al ser atropellats a Vallfogona de Balaguer

Acn
3 min
Els ciclistes han portat una pancarta reclamant respecte

BalaguerMés de 1.500 ciclistes han participat aquest diumenge al matí en una marxa reivindicativa que s'ha fet a Balaguer per exigir respecte entre els usuaris de les vies de circulació. Aquesta protesta té lloc després que la setmana passada dos membres del Club Ciclista Radical Esport de la capital de la Noguera fossin atropellats mortalment per un cotxe a la C-13 a l'alçada de Vallfogona de Balaguer. Els ciclistes han sortit pels volts de les onze dels pavellons firals, han donat un tomb pels carrers de la ciutat i s'han arribat al punt exacte on va tenir lloc l'atropellament, on s'ha fet un emotiu minut de silenci. La marxa ha finalitzat a la plaça del Mercadal on el germà d'una de les víctimes ha llegit un manifest.

Ciclistes de totes les edats i de diferents punts de les comarques de Lleida i Catalunya s'han aplegat pels volts de dos quarts d'onze del matí a l'esplanada del davant dels pavellons firals de Balaguer per iniciar la marxa sota el lema: 'Nosaltres també hi circulem'. El president del Club Ciclista de Balaguer, Sisco Caus, ha destacat moments abans de començar l'acte que l'objectiu principal d'aquest era el de conscienciar a la ciutadania que ha de ser possible fer compatible la carretera tant per a vehicles com per a bicicletes. En aquest sentit, ha afegit que el que va passar diumenge passat amb la mort de dos ciclistes d'un grup de quatre dels quals els altres dos supervivents un encara s'està recuperant a l'hospital, ''és molt injust i ara ja no s'hi pot fer res''.Caus ha insistit que cal ''mentalitzar'' a la gent per evitar que això passi i ha fet referència a llocs com el País Basc o França on hi ha una altra filosofia respecte als ciclistes que circulen per les carreteres ja que allà hi ha molta afició. Ha remarcat que fins i tot hi ha senyals de trànsit que adverteixen de la presència de ciclistes i que aquí encara hi ha molt camí a recórrer en aquest sentit.Per la seva part, el germà d'una de les víctimes mortals, Robert Pedrós, ha insistit en l'objectiu de conscienciar a la ciutadania per evitar que en qualsevol ''descuit desgraciem la vida de famílies senceres''. Posteriorment, Pedrós ha estat l'encarregat de fer la lectura del manifest a la plaça del Mercadal i també ha fet un incís en la cuita per la seguretat, no només pels conductors de cotxes sinó també pel col·lectiu de ciclistes.La marxa ha transcorregut en un primer moment per diferents carrers de la ciutat i posteriorment el volum de ciclistes s'ha dirigit fins al punt exacte de la C-13 on va tenir lloc el tràgic accident. Allí ja hi havia diversos familiars i amics de les víctimes, al costat d'una bicicleta que s'ha pintat de color blanc i que s'ha situat al costat de la calçada. A mesura que el grup s'ha anat aturant ha començat l'emotiu minut de silenci que ha finalitzat al toc d'una botzina. Posteriorment, l'alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i la dona d'una de les víctimes, han dipositat dos rams de flors a la bicicleta del costat de la carretera.Acte seguit, la marxa ha continuat per la carretera fins a retornar a Balaguer on ha tingut lloc la concentració a la plaça del Mercadal. Una concentració a la qual també s'han afegit persones i veïns de la capital de la Noguera que no anaven en bicicleta i que ha provocat que l'espai hagi quedat atapeït de gent.

stats