Publicitat
Publicitat

Marxa la neu però el fred rigorós es queda fins Cap d’Any

L’anticicló responsable de la monotonia i les boires persistents de la setmana passada a Catalunya i al centre d’Europa es va començar a retirar el dia de Nadal de manera decidida cap a l’oest. Aquest fet va permetre que una pertorbació activa, procedent del Regne Unit, s’escolés cap al sud a partir d’aquella jornada. El front que l’acompanyava va afectar inicialment els Països Baixos i Alemanya i va creuar França de nord a sud durant la jornada de dissabte. Al seu pas, va repartir nevades a cotes relativament baixes a causa de l’aire fred que l’acompanyava, les més abundants al voltant dels Alps.

El front de nevades va impactar amb el Pirineu a última hora de dissabte, on també va deixar gruixos de neu significatius, de més de 50 centímetres al vessant nord, per bé que ahir també va arribar a enfarinar-ne molts sectors de la cara sud i del Prepirineu.

La borrasca ja es troba molt lluny de casa nostra, però s’espera que continuï acumulant gruixos de neu i complicant el temps entre els Balcans i el mar Negre. A més, avui també es preveu que un altre front circuli de nord a sud -i reparteixi més nevades a Alemanya- i que posteriorment també afecti Àustria, Suïssa i els Alps.

En qualsevol cas, però, a partir d’ara ja no serà tant la neu, sinó el fred rigorós i el vent, els elements més destacables a Catalunya, així com a bona part del centre d’Europa. El fred de les pròximes hores arribarà de la mà d’una massa d’aire fred i sec originada a Sibèria. S’escolarà cap a casa nostra impulsada per vents del nord-est, generats a causa de la posició estratègica de l’anticicló, centrat entre França i el Regne Unit, i la pertorbació dels Balcans. Les temperatures seran extremadament baixes a l’alta muntanya, però també s’esperen fortes glaçades nocturnes a l’interior un cop encalmi el vent. El fred també es farà notar a la costa, on s’estimen temperatures mínimes pròximes als zero graus.

L’entrada d’aire fred es tallarà abans d’acabar l’any i tot sembla indicar que els primers dies de l’any 2015 seran força més temperats a bona part del continent.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de