En breu
Societat 02/06/2012

Mas i Bozal supediten la reforma de la justícia als pressupostos

2 min
Mas i Bozal supediten la reforma de la justícia als pressupostos

Un pla que s'implantarà en vuit anys

El president de la Generalitat, Artur Mas; la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i el director general de Modernització, Xavier Fabregat, van presentar ahir les línies estratègiques del pla de modernització de la justícia, una nova organització que hauria d'estar a ple rendiment a finals del 2019 i que permetrà agilitzar els processos judicials. Tot això, però, supeditat als pressupostos i recursos de la Generalitat. "Dependrà no només de si hi ha més o menys diners sinó també de la voluntat i el compromís col·lectiu", va recordar Mas.

Cap a una justícia informatitzada

En una conferència adreçada a la societat civil, Bozal va explicar que la conselleria de Justícia fa un any i mig que treballa en el projecte per aconseguir "una justícia de qualitat, ràpida i eficaç, i sostenible per als recursos públics". El pla presentat ahir suposarà un canvi radical en el funcionament de l'administració de Justícia. Es transitarà cap a una estructura completament informatitzada i sense papers. "Ens hem adonat que l'embús no està en els processos legals sinó en els forats negres i els temps morts que pateixen aquests processos i que suposen el 80% del temps en el qual es tramiten", va afirmar la consellera. Si es compleixen les previsions, el pla es posarà en marxa amb la inauguració de l'Audiència de Girona al setembre. Tot i així, un jutjat de Barcelona ja treballa exclusivament amb expedients electrònics i ja s'han adaptat tots els partits judicials per rebre demandes civils de manera telemàtica.

Les dificultats econòmiques

"És un projecte necessari, però si la situació econòmica continua igual, no serà possible", va dir ahir el president de la Generalitat, que va recordar la importància de la implicació de tots els agents que treballen en el món judicial. La transformació afectarà el model organitzatiu -per exemple, el secretari judicial ampliarà les seves funcions-, però també implicarà una nova organització dels recursos humans i de les infraestructures. Les TIC hi tindran un paper fonamental, i a través del programa e.justicia.cat (que substituirà per fases l'antic programa informàtic), tots els processos acabaran informatitzats.

stats