EDUCACIÓ
Societat 18/09/2012

Mas-Colell avisa les universitats que busquin inversió privada

El pressupost del Govern per al 2013 podria portar una altra mala notícia per a les universitats. Després d'apujar les matrícules, Mas-Colell adverteix els rectors que busquin fonts alternatives de finançament.

Sònia Sánchez
3 min
INAUGURACIÓ SOROLLOSA
 Un grup de manifestants van aprofitar la inauguració del nou curs universitari per protestar per l'augment de 
 Les taxes.

BARCELONA.Les noves matrícules universitàries -amb pujades d'entre 600 i 1.000 euros per carrera per al 40% dels alumnes que comencen les classes aquest mes- no seran suficients per frenar la davallada de la inversió pública a les universitats. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va apuntar ahir que no hi haurà més increments de taxes per als estudiants, tot subratllant que la nova política de preus ja s'ha "completat", però va donar a entendre que l'aportació pública al sistema universitari encara podria patir més retallades.

"No vull donar falses esperances", va advertir el conseller quan va tocar esmentar el tema del finançament davant dels rectors catalans, en l'acte oficial d'inauguració del curs 2012-2013 al campus de la Ciutadella de la UPF. Segons Mas-Colell, les "tensions fiscals" que persistiran en el futur fan preveure que "no es resoldrà el tema del finançament públic de l'educació superior donant-hi prioritat". "Les pensions, la sanitat, fins i tot l'educació infantil, aniran al davant", va advertir el conseller, i tot seguit va recomanar a les universitats públiques que busquin "fonts alternatives de finançament complementàries a les tradicionals".

Minuts abans, el rector de la UPF, Josep Joan Moreso, li havia reclamat que la Generalitat "no redueixi més la seva subvenció a les universitats, cosa que voldria dir que tots els diners que els estudiants han pagat de més aquest curs anessin al mateix sistema, a les beques d'equitat o al manteniment de la qualitat del servei" universitari.

Però tot i que les paraules del conseller no permetien gaire optimisme en aquest sentit, els rectors van evitar interpretar-les com un anunci de noves retallades. "Entenem que serà així, ha de ser així: en el pressupost del 2013 esperem veure que no hi ha cap reducció, la qual cosa voldrà dir que l'augment de preus s'inverteix en el sistema", va insistir, després del discurs del conseller, el rector de la URV i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Francesc Xavier Grau.

Marcat per la protesta

El malestar de la comunitat universitària, i en especial dels estudiants, tant per l'augment de les taxes com pels acomiadaments i reduccions de sou al professorat que han comportat fins ara les retallades, es va fer patent també el primer dia del curs universitari. Una cinquantena de persones es van manifestar a les portes del campus de la UPF, completament blindat pels Mossos d'Esquadra, i una quinzena més van interrompre l'inici de l'acte oficial, a dins l'auditori, amb una pancarta que volia denunciar el que consideren la privatització de la universitat.

El rector de la UPF els va cedir els micròfons de l'auditori perquè llegissin el seu manifest, en què denunciaven que enguany "no hi ha cap universitat pública per inaugurar". "Aquest curs només comença la universitat privada", deia el text de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP).

El conseller Mas-Colell, per la seva banda, va assegurar que la pujada de taxes havia estat "una decisió complexa però necessària" i va defensar que el nou sistema de preus en funció de la renda "és raonable i aprofundeix en l'equitat". "Estarem amatents a aprofitar totes les possibilitats d'estendre les polítiques de beques i préstecs", va dir, i va reclamar la "col·laboració de les entitats financeres" en aquests préstecs.

Mas-Colell va apostar per seguir "optimitzant" recursos de les universitats amb la col·laboració entre els diversos centres públics. Un cop en marxa la consorciació dels serveis, va instar les universitats públiques a avançar en la col·laboració acadèmica creant graus o màsters conjunts que puguin ser de referència perquè comptin "amb un quadre de professors seleccionats de diverses universitats i centres de recerca".

També va insistir de nou que "cal avançar cap a un grau més avançat d'especialització" de les universitats públiques, en què cadascuna busqui "la seva especificitat i decideixi on vol concentrar esforços".

Grau genèric i especialitats

Després d'haver reduït el nombre de graus amb menys de 40 alumnes ja en aquest curs, el conseller va considerar que encara hi ha un excés de titulacions en el sistema català (457). La seva proposta consisteix a agrupar diversos graus sota una única titulació genèrica per als alumnes de primer, i que l'especialització en els últims cursos ofereixi "titulacions de sortida" diferents, que serien "simplement majors, o mencions, de les titulacions d'entrada més genèriques".

stats