UNIVERSITATS
Societat 01/03/2011

Mas-Colell demana a les universitats que recorrin a professors associats i no creïn més places fixes

El conseller d'Economia i Coneixement reclama més eficiència per fer front a la situació econòmica. També diu que els recursos aniran més lligats als objectius

Isaac Salvatierra
3 min

BARCELONA p { margin-bottom: 0.08in; } p { margin-bottom: 0.08in; } El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assegurat al Parlament que treballarà perquè les universitats catalanes “siguin més eficients i flexibles, de més qualitat i més internacionalitzades”. Per fer-ho, ha proposat recórrer als professors agregats i catedràtics de la pròpia universitat enlloc de convocar places de funcionari acadèmic. Ha afirmat Mas-Colell: “La clau de l'èxit dels centres de recerca ha estat el seu sistema de gestió àgil i desburocratitzat i la contractació laboral. Les nostres universitats podrien avançar en aquesta línia. Amb aquesta decisió, s'incrementaria molt la flexibilitat, i també la capacitat de selecció de professorat”. A més, ha defensat un nou sistema de finançament universitari on augmentin els recursos lligats a objectius per millorar l'eficiència. “L'eficiència serà recompensada, no penalitzada”, ha afirmat davant la comissió d'Ensenyament i Universitats. Mas-Colell ja va dir fa uns dies que la retallada del 10% prevista en el pla d'austeritat del Govern no s'aplicaria de manera linial a cada universitat.

Preguntat pel PSC per on passaria les tisores, el conseller ha tirat pilotes fora. “Ja sap que no li donaré escenaris concrets de finançament. Les universitats són autònomes i ja saben que no poden quedar autònomes del procés d'austeritat”. I lloant la tasca de l'anterior Govern, ha afegit: “Afrontem l'ajustament en condicions millors perquè en 7 anys s'ha doblat el pressupost”.

La millora de l'eficiència va estretament lligada, segons Mas-Colell, al nou model de governança, que el Govern vol proposar a Madrid amb el consens de totes les universitats. El conseller, però, no ha donat massa pistes del model que proposa. “Calen instruments de governança reformats, que no es limitin al mètode de designació de la primera autoritat universitària, el rector”, s'ha limitat a dir el titular d'Economia i Coneixement. Mas-Colell afegeix que cal “dotar d'autoritat” els equips directius i “clarificar” les responsabilitats i les relacions entre els Consells Socials i l'equip rector. La proposta té lloc després de la lluita de poder que hi ha hagut a la Universitat de Barcelona entre el rector i el president del consell social.

Per millorar la qualitat acadèmica, el conseller d'Economia i Coneixement també ha proposat reestructurar l'oferta acadèmica, que ha considerat “clarament excessiva” respecte la demanda. Una de les prioritats és reorganitzar l'oferta de màsters.

Un sistema de beques propi de la universitat

Sobre la proposta d'apujar les taxes dels estudiants repetidors, Mas-Colell ha dit que “s'ha d'incrementar la responsabilitat de l'estudiantat que no supera les matèries a les quals s'ha de matricular, fent que contribueixi en un percentatge major al cost del seu programa docent”. La reestructuració dels preus dels estudis ha d'anar lligada a una política de beques que faci que “cap persona amb talent i esforç quedi fora del sistema universitari per manca de recursos”. En aquest sentit Mas-Colell ha proposat que les universitats destinin una part dels ingressos dels màsters per crear un sistema de beques propi.

El conseller també creu que les universitats catalanes han de guanyar presència a l'estranger a través d'un conjunt de titulacions “financerament autosuficients i en llengua anglesa”. Ha deixat clar, però, que això ha de ser compatible amb una “forta presència del català a la universitat”.

Pel que fa a recerca, el conseller s'ha compromès a desplegar el Pacte Nacional per a la Recerca del 2008 i ha recordat que els últims anys l'R+D ha donat un salt important a Catalunya. Mas-Colell ha apostat per l'atracció i la retenció del talent amb un ús més “prudent” del crèdit i el “retorn a la lògica de funcionament privat” dels centres de recerca.

En el torn de rèplica, la diputada del PSC, Marina Geli, ha agraït a Mas-Colell haver destacat l'increment de recursos a les universitats durant els anys de govern del tripartit. Des de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que si les universitats públiques aposten pels professors associats en detriment dels professors amb plaça fixea –com ha proposat Mas-Colell– això pot anar en contra la independència i la llibertat de càtedra.

stats