SOCIETAT
Societat 20/06/2012

Mas vol emular el "miracle" de Massachusetts malgrat l'escàs suport del govern espanyol

Segons el president de la Generalitat, "Catalunya ha perdut oportunitats" i és "un atleta que ha hagut de competir amb una motxilla plena de pedres" a causa del dèficit estructural amb Espanya, i ha de contribuir amb més de 20.000 milions de dòlars anuals a la resta d'Espanya

Efe
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat les oportunitats en infraestructures que ofereix Catalunya encara que creu que el govern espanyol no dóna la importància necessària al corredor mediterrani, i malgrat la qual cosa advoca perquè Catalunya emuli el "miracle" de Massachusetts promovent coneixement i tecnologia.

"Les nostres infraestructures són un dels nostres exemples d'èxit", com l'aeroport de Barcelona, les infraestructures portuàries, el sistema de metro i alta velocitat, ha dit Mas, que ha lamentat que el govern espanyol no posi les bases per desenvolupar un corredor ferroviari mediterrani.

En un seminari sobre infraestructures celebrat a la Universitat Northeastern de Boston (EUA), Mas ha afirmat que el govern espanyol ha sigut negligent amb la construcció de l'alta velocitat, invertint en corredors sense demanda i centrar-se en la infraestructura radial centrada a Madrid.

Segons Mas, malgrat que les dades donen suport a la rendibilitat del corredor mediterrani, el govern espanyol ha donat prioritat al desenvolupament en infraestructures al voltant de Madrid.

En una reunió prèvia amb l'exgovernador de Massachusetts, Mas ha indicat que el projecte d'un corredor de transport ferroviari de mercaderies des d'Algesires fins a Sant Petersburg, al qual Catalunya dóna especial importància, està sortint endavant gràcies al fet que depèn de la Comissió Europea.

Segons l'opinió de Mas, "Catalunya ha perdut oportunitats" i és "un atleta que ha hagut de competir amb una motxilla plena de pedres" a causa del dèficit estructural amb Espanya, i ha de contribuir amb més de 20.000 milions de dòlars anuals a la resta d'Espanya.

Ha destacat també que com que és "força impulsora econòmica a Europa del sud" Catalunya segueix sent un corredor clau entre Àfrica i Europa, un port clau en el Mediterrani, perquè és un punt estratègic d'unió marítima entre Àsia i Europa a través del canal de Suez.

Segons el parer del president de la Generalitat, "es pot aprendre molt de Massachusetts, però podem oferir la nostra experiència positiva en la inversió en infraestructures", alhora que ha recordat que el potencial productiu i la diversitat de l'economia catalana li permeten aspirar a ser com Massachusetts.

Mas ha indicat que Catalunya vol emular el "miracle de Massachusetts" promovent l'economia del coneixement i tecnològica, per a la qual cosa també ha dit que compta amb Israel, alhora que s'ha desvinculat de la imatge de "toros i festa" amb la qual es relaciona el sud d'Europa.

Al seminari sobre infraestructures ha assistit l'exgovernador de Massachusetts Michael Dukakis, amb el qual en una trobada prèvia Mas va tractar els problemes de l'eurozona. En aquella ocasió, el president català va afegir que malgrat que Catalunya té una economia sòlida el seu gran problema és el mercat intern, que pateix fortament en aquesta crisi econòmica.

stats