Societat 20/08/2012

Mascarell: "Si tinguéssim un Estat propi, el debat sobre els premis nacionals de Cultura no existiria"

El conseller de Cultura fa una crida a una Diada "àmplia i massiva" i expressa la seva "predisposició" a participar en la manifestació independentista

Ara
2 min
El conseller de cultura, Ferran Mascarell

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat avui, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la seva "predisposició" a assistir a la manifestació de l'11 de setembre, que ha considerat que "és bo que sigui àmplia i massiva". @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

"En aquests moments cal sumar i una de les eines que té la societat catalana per expressar les seves inquietuds és sortir al carrer, per això tinc tota la predisposició a anar-hi", ha afirmat, mentre que, en canvi, ha considerat que l'assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, "té altres significacions" que cal sospesar. @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

Mascarell ha apuntat que és el mateix Mas qui ha de decidir si assisteix a la concentració "valorant els pros i contres de cada gest" i els "factors en joc", a causa de la seva posició política i institucional.

Premis Nacionals de Cultura

Respecte de la polèmica sobre els Premis Nacionals de Cultura, Mascarell ha assenyalat que "si tinguéssim un Estat propi aquest debat no existiria" i s'ha tornat a manifestar partidari de "guardonar en primer pla i de manera preeminent la literatura feta en català, però sense deixar de banda l'expressió en llengua castellana".

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

Per Mascarell, la polèmica generada al voltant de la proposta de premiar també els autors catalans que escriuen en castellà "és conseqüència d'imposicions i complexos que ha anat generant la dependència d'un estat espanyol que es dedica a premiar només els autors en castellà" sense atendre la mateixa Constitució espanyola, que fixa la protecció de la pluralitat lingüística de l'Estat.

El conseller ha considerat que és un bon moment per obrir aquest debat a Catalunya i que tancar-lo seria "un pas endavant en la construcció nacional". "Per això és un dels mandats que s'ha donat al CoNCA, per treure una mica el debat de l'àmbit governamental i perquè sigui un organisme independent, i si els set membres del CoNCA ho han comentat i pensen que és el moment, respectarem el procés de debat i espero que serveixi per enfortir tota la gent que practica la creació a Catalunya", ha dit.

Sobre la possibilitat de canviar el nom del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el conseller ha apuntat que el problema d'aquest centre "és més de comunicació que de nom", ja que li falta "més visibilitat internacional". "Ens equivocarem molt si pensem que l'èxit o el fracàs d'un museu és pel seu nom", ha afirmat.

stats