Societat 26/07/2019

Un maltractador mata el seu fill quan l’havia d’entregar a la mare

L’home tenia una condemna per coaccions i una ordre d’allunyament

Laia Vicens
2 min
L’Ajuntament de Beniel, a Múrcia, va decretar ahir dos dies de dol oficial en solidaritat amb la família del nen de 10 anys assassinat pel seu pare dijous a la nit.

BarcelonaUn home de 39 anys va matar dijous a la nit el seu fill de 10 anys, que havia d’entregar a la seva mare, i després es va suïcidar al seu domicili de Beniel (Múrcia). El cas ha tornat a posar de manifest la desprotecció dels menors davant la violència masclista, perquè els agressors sovint utilitzen els fills per fer mal a la mare. En el cas de Múrcia, el sospitós havia sigut condemnat fa un mes i mig per un delicte de coaccions a la seva exparella. En aquest temps també va ser condemnat per trencar l’ordre d’allunyament que se li havia imposat, però la pena de quatre mesos de presó va quedar suspesa perquè ho va demanar la defensa i les acusacions no s’hi van oposar.

“És indispensable estudiar i veure què passa als punts de trobada, i retirar custòdies on hi ha condemna per violència masclista. Estem exposant les criatures”, lamenta Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en victimologia. Segons diu, per a la justícia sovint preval el dret del pare a veure els nens que no la protecció a les criatures. “Els agressors argumenten que mai han agredit els nens, però no només els fa víctimes la violència física, sinó també viure en un ambient on hi ha violència contra la mare”, defensa Alfageme. “És absolutament il·lògic que en aquests casos es permeti deixar els fills a soles amb el pare”, diu.

També Júlia Humet, advocada especialitzada en violències masclistes, està d’acord en fer més restrictiva la llei. “No pot ser que es condemni un home per maltractament i que se li doni un règim de visites normal, ampli, sense supervisió. Si hi ha violència, més val pecar de precaució”, afirma.

La ministra vol revisar les visites

La ministra d’Igualtat en funcions, Carmen Calvo, també va apostar ahir per revisar els règims de visites que “en el cas de progenitors separats o divorciats puguin posar en risc la seguretat dels menors”. Calvo ho va posar sobre la taula com una mesura per augmentar la “fermesa” de les institucions i poders públics davant del “terror” de la violència masclista.

De fet, aquesta ha sigut una setmana especialment negra pel que fa aquesta xacra social, amb quatre crims masclistes. Tres són feminicidis -diumenge, a Vilalba (Lugo); dilluns, a Calp (Alacant); i dimecres, a Terrassa-, però el crim del menor de Múrcia també s’ha de considerar masclista. “L’objectiu és agredir d’alguna manera la dona. L’assassinat és un mitjà per acabar destrossant la vida a la mare”, afirma Alfageme, que remarca la urgència de visibilitzar que les morts dels fills o persones de l’entorn de la víctima poden acabar constant com un homicidi quan “són actes de violència masclista claríssims”.

El cas de Múrcia elavaria a dos els menors assassinats aquest any per violència masclista contra les seves mares, després que a l’abril un home matés la seva parella i el fill de tots dos, de 10 anys, en una cova a Tenerife. Des del 2013, 29 menors d’edat han mort a mans dels seus pares o de les parelles i exparelles de les seves mares.

stats