30/05/2013

Mato proposa elevar dels 13 als 16 anys l'edat del consentiment sexual

2 min
El govern espanyol pretén equiparar la legislació estatal en aquesta matèria al context europeu.

Barcelona.El govern espanyol ja havia anunciat la primera setmana d'abril que l'edat mínima per contreure matrimoni a l'Estat s'elevaria dels 14 als 16 anys. Era un dels canvis inclosos en la reforma del Codi Civil aprovada en aquell consell de ministres, que també preveia incrementar l'edat del consentiment sexual en menors, tot i que en aquell moment la ministra de Sanitat, Ana Mato, no en va concretar el nou llindar. De fet, la ministra va instar els grups parlamentaris a assolir un acord en aquesta qüestió i ahir, en la seva compareixença al Congrés, va formular la proposta del PP a l'oposició: elevar fins als 16 anys l'edat mínima per tenir relacions sexuals consentides. "D'aquesta manera lluitarem més eficaçment contra els abusos que es cometen contra els menors i ens acostarem a la mitjana d'edat dels països del nostre entorn", va afirmar Mato durant la intervenció a la Comissió d'Igualtat.

Irlanda fixa l'edat del consentiment sexual als 17 anys, mentre que Suïssa, el Regne Unit i Noruega la situen als 16 anys. A França i Holanda aquest llindar és als 15 anys, també per sobre de l'actual frontera legal de l'Estat. Només el Vaticà -on la minoria d'edat sexual és de 12 anys- té una legislació més laxa que Espanya en aquesta matèria. La ministra va subratllar que la proposta del govern espanyol segueix les recomanacions del Comitè de Drets del Nen de les Nacions Unides del 2007 i del Consell d'Europa, que considera que per sota dels 15 anys un nen no pot donar el seu consentiment per mantenir una relació sexual amb un adult. L'adaptació de la legislació estatal al context europeu pretén reforçar la protecció dels menors davant de casos de violència, i situacions de risc i desemparament.

Crítiques a la llei de l'avortament

En la compareixença al Congrés, Mato va haver de defensar la polèmica reforma que prepara el govern espanyol de la llei de l'avortament. L'oposició li va retreure que el canvi normatiu que madura el ministeri de Justícia trenca el dret fonamental de la dona a decidir sobre la seva maternitat. "Vostès no són la veu de les dones. Cada dona té la seva veu", va respondre la ministra. "Siguin pacients i esperin el contingut [de la reforma]", va apuntar Mato als diputats.

La portaveu socialista a la Comissió d'Igualtat, Carmen Montón, va acusar la ministra de mantenir un "silenci còmplice" sobre la reforma de l'avortament i va insistir que el dret de les dones a decidir sobre la seva maternitat "no és una cosa sobre la qual s'hagi de demanar permís a Gallardón, els jutges i els bisbes". El diputat del PNB Joseba Aguirretxea va raonar que el fet que Justícia lideri els canvis demostra la "judicialització de la llei".

stats