MEDI AMBIENT

Seixanta imputats per alliberar gasos tòxics en reciclar il·legalment neveres

Haurien gestionat il·legalment els residus de mig milió de frigorífics a Madrid i Saragossa

La Guàrdia Civil ha imputat 60 persones acusades de gestionar il·legalment els residus de més de mig milió de frigorífics i alliberar gasos tòxics mentre cobraven les taxes corresponents a la seva eliminació ecològica, cosa que els ha suposat uns beneficis de més de 10 milions d'euros en 4 anys.

Segons ha informat avui la Guàrdia Civil, als implicats se'ls imputa la comissió de diversos delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, estafa i apropiació indeguda.

L'operació, anomenada "Fragment", l'ha impulsada el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil i ha estat dirigida per la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme.

La investigació, desenvolupada durant els últims set mesos, s'ha centrat a la Comunitat de Madrid i a la província de Saragossa, on es trobaven els principals dipòsits de material d'electrodomèstics. S'hi han intervingut fins a 1.300 frigorífics fora d'ús que es pretenien fragmentar de manera incorrecta.

En lloc d'eliminar els frigorífics d'acord amb la normativa mediambiental vigent, els destruïen en centres no autoritzats per a aquest tipus de gestió i ho feien a través de tècniques rudimentàries que permetien l'alliberament de gasos que afecten greument la capa d'ozó.

En el transcurs de l'operació, la Guàrdia Civil ha pogut constatar l'alliberament a l'atmosfera de gasos equivalents a més de 500 milions de quilos de diòxid de carboni.

Les irregularitats començaven amb la retirada dels frigorífics que, en lloc de ser lliurats en plantes autoritzades on s'extreuen els gasos de forma controlada, eren portats a deixalleries i indústries diverses. Posteriorment els materials eren venuts a fonedors i altres indústries que en reciclen els diferents components.

A més de delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, els imputats estan acusats d'estafa per haver cobrat les taxes corresponents a l'eliminació ecològica dels frigorífics lliurats en adquirir els nous, sense arribar a eliminar-los.

També estan imputats per apropiació indeguda per vendre els frigorífics retirats a instal·lacions no autoritzades en lloc de dipositar-los a les plantes legals.

Tots els frigorífics intervinguts han estat dipositats en un centre d'emmagatzematge temporal autoritzat a disposició de la Fiscalia de Medi Ambient.

Més continguts de