Societat 26/07/2011

"M'emociona trobar una papallona mai vista"

Preferència "És com quan et pregunten pels fills: te'ls estimes tots" Repte "El que m'agrada més és afrontar la gran dificulat que suposa classificar-les" Infantesa "Sempre anava amb un caçapapallones"

M.l.f.
2 min
Arcadi Cervelló, al seu estudi del barri de Sants de Barcelona, envoltat de la seva col·lecció.

Arcadi Cervelló té 70 anys i fa mitja vida que col·lecciona papallones. En té unes 30.000 de catalogades, però en les moltes caixes que guarda al seu estudi en té moltes més. La feina se li acumula. A l'estiu, surt dos cops per setmana a buscar noves espècies de la seva especialitat: papallones nocturnes. A l'hivern, ve la feina de catalogació. És membre de la Societat Catalana de Lepidopterologia (SCL), i vol deixar clar que si recullen papallones no és per l'afany de tenir-les, sinó que es tracta d'una col·lecció d'estudi, amb la qual contribueix a catalogar i identificar les papallones que hi ha a Catalunya i fer un seguiment de poblacions. Com altres membres de la SCL, col·labora amb la xarxa Catalan Butterfly Monitoring Scheme.

Com va començar la seva afició?

Des de petit m'han interessat els insectes. Quan anava de vacances sempre anava amb el caçapapallones a sobre, al Tibidabo, a Breda, a Sant Pere Màrtir.

Quan surt a buscar papallones?

De nit, perquè les que a mi m'interessen són les papallones nocturnes. Tothom es fixa en les papallones de dia, però el 95% de les papallones viuen de nit.

Què li agrada més, la feina al camp o a l'estudi?

M'agrada la dificultat per estudiar-les i classificar-les. De vegades hi ha exemplars difícils de classificar i ens ajuntem al meu estudi per identificar-les.

Què l'emociona?

Quan en trobo una que no havia vist mai sempre m'emociono. També m'agrada que la feina que fem serveixi als parcs naturals.

En té milers. De les que li falten, quina voldria?

M'agradaria trobar una Dichafilis imperator . Vénen d'Aragó.

A la nit, com s'agafen les papallones?

Sortim quan cau la llum i ens hi estem dues o tres hores. Fem servir una trampa de llum.

Quina és la seva preferida?

Això és com si et pregunten pels fills, que te'ls estimes tots.

Però n'hi deu haver alguna d'es-pecial.

Hi ha peces que he trobat noves a Catalunya, que no se sabia que vivien aquí i les he identificat. I he descobert una espècie nova, però és un escarabat.

I la que troba més bonica?

Es diu que la més maca del món és la Graellsia isabellae . És de color verd, amb franges caoba, i amb les ales obertes fa uns 12 centímetres. A Catalunya viu on hi ha pi roig.

On ha viatjat a buscar-les?

A molts llocs, al Brasil, Indonèsia, el Vietnam... però el que més m'interessa és conèixer les del meu país.

stats