SALUT
Societat 22/06/2013

Mengen bé els nostres nens?

Els especialistes alerten que els mals hàbits són generalitzats i que agreugen la situació de les famílies amb més dificultats

Auri Garcia Morera
3 min
SOLIDARIS  Recollida per al Banc dels Aliments a la llar d'infants Xumet de Barcelona.

BarcelonaLes vacances escolars són un problema especialment greu per a les famílies que no poden garantir l'alimentació dels seus fills fora de l'escola. Aquest any les necessitats són tan grans que els dispositius de suport a l'alimentació infantil de la Creu Roja o de l'Ajuntament de Barcelona han hagut de planificar una campanya extraordinària per als mesos d'estiu. Les dues institucions han estat reforçant durant el curs escolar ajuts insuficients com les beques menjador, que aquesta setmana la consellera d'Ensenyament ja ha anunciat que reformularà per atendre més bé les necessitats. I amb el final de curs s'han vist obligades a oferir alguna solució de continuïtat a les famílies amb menys recursos, que durant aquests mesos necessitaran més ajuda que mai. Un miler de nens d'arreu del país es beneficiaran de la campanya de la Creu Roja, i uns 1.800 nens barcelonins de la campanya de l'Ajuntament de Barcelona.

Els experts alerten, però, que la falta de recursos no és l'únic problema per a la bona alimentació dels nostres nens. Els mals hàbits són generalitzats, els pateixen tota mena de famílies, i provoquen un empitjorament de la situació de les famílies amb més dificultats. "Els nens mengen molt malament", assegura Jacobo Pérez, pediatra especialitzat en problemes d'excés de pes. "Hi ha punts febles, tot i que la població catalana en general menja força bé", matisa Gemma Salvador, nutricionista de l'Agència de Salut Pública. Picar entre hores en lloc de seguir uns horaris, consumir productes envasats amb greixos i sucre en comptes d'aliments més saludables, menjar poques peces de fruita i verdura, racions massa grans tenint en compte l'edat del nen... Aquests són els principals problemes que identifiquen els dos especialistes, i que es tradueixen a les estadístiques en un de cada tres nens amb problemes d'excés de pes.

Més enllà dels recursos

"Quan hi ha uns mals hàbits, hi són tinguis els recursos que tinguis, i sí que hi ha casos en què per millorar els hàbits es necessiten més recursos, però també es pot menjar sa amb pocs recursos", opina el pediatra. "L'obesitat infantil està més associada a famílies amb menys recursos perquè no poden fer una alimentació variada, però les nostres recomanacions són per a tota la població", afegeix la nutricionista, que des de l'Agència de Salut Pública ha col·laborat amb la Creu Roja a l'hora de definir la campanya extraordinària de l'estiu. D'una banda, amb criteris per definir quins aliments necessiten rebre les famílies i, de l'altra, amb una guia de consells per menjar sa amb menys diners, que poden interessar a les famílies amb més problemes econòmics però són igual de vàlids per a tothom.

Pérez considera positiva la iniciativa de la guia de consells, que va en la línia del que ell exposa sobre menjar sa amb pocs recursos, tot i que adverteix que "perquè hi hagi un canvi d'hàbits cal que hi hagi una voluntat". Assegura que a la seva consulta ha conegut moltes famílies que no veuen l'obesitat del seu fill com un problema perquè els pares també són obesos. "Cal treballar la motivació, o les campanyes que es facin no tindran impacte", afegeix. La guia de consells de l'Agència de Salut Pública i la Creu Roja posa l'èmfasi en l'estalvi econòmic, cosa que pot motivar les famílies més necessitades, però Salvador insisteix que es tracta de consells útils per a tota la població: "A tots ens aniria bé comprar de manera saludable intentant estalviar al màxim".

El menjar que donen les entitats

Els dos experts veuen com un possible obstacle per a una bona alimentació la manera com les entitats distribueixen el menjar. "Les famílies que han de demanar menjar potser tenen hàbits pitjors, perquè els productes que els donen no solen ser aliments frescos, i si els dius que és millor que no mengin natilles et responen que és el que els han donat -diu Jacobo Pérez-. Seria ideal que donessin aliments sans i equilibrats, amb menys quantitat de productes extres i més quantitat de productes bàsics", afegeix. "No pot ser que donem la mateixa proporció de xocolata en pols i de pasta, perquè facilitem el consum d'un tipus de productes que d'altra banda estem dient que s'ha de reduir", argumenta Gemma Salvador.

La feina conjunta de l'Agència de Salut Pública i la Creu Roja per a la campanya extraordinària d'aquest estiu, amb la guia de consells i també amb els criteris per definir tota la campanya, ha anat en aquesta mateixa línia. A més d'entregar directament lots de productes secs, es facilitarà una targeta de compra d'una cadena de supermercats perquè les famílies beneficiàries comprin aliments frescos directament. Segons els responsables de la Creu Roja, juntament amb el límit econòmic, es farà un control del tipus de producte que es compri amb aquesta targeta. En aquest àmbit de la distribució d'aliments, però, encara hi ha molt camí per recórrer, i des de l'Agència de Salut Pública hi volen seguir treballant.

stats