Societat 23/04/2012

Menjar pel nas: una dieta miracle causa polèmica entre els metges als EUA

La dieta K-E consisteix a intubar els pacients pel nas durant 10 dies. Prometen perdre 10 quilos i s'ha fet popular entre núvies

Efe
3 min

MiamiUna dieta basada a alimentar-se pel nas i que promet fer perdre deu quilos en deu dies s'ha convertit en tot un èxit entre les núvies dels Estats Units en els dies previs a la boda, tot i les crítiques i advertències dels especialistes.

Coneguda com la dieta K-E ('Ketogenic Enteral'), la duu a terme des de fa menys d'un any el metge Oliver di Pietro, que, des de la seva clínica de Miami, defensa que els seus pacients "no passen gana perquè el subministrament d'aliment és constant" (800 calories al dia) i perden "prop del 10% del seu pes en deu dies".

Segons ha detallat avui a Efe una portaveu d'aquest centre, consisteix a introduir en l'organisme, per un tub nasogàstric que el pacient porta posat 24 hores al dia durant tot el tractament, una solució d'aminoàcids, vitamines i minerals "molt semblant a la que se subministra als hospitals als que no poden menjar".

El tractament costa 1.500 dòlars i s'està fent molt popular entre núvies a les quals no els importa estar deu dies amb un tub al nas per tal de perdre pes abans del casament.

"Entre les núvies i entre tot tipus de dones. És normal: quina dona no vol perdre 20 lliures (9 quilos) en deu dies?", ha dit entre rialles la portaveu, que ha apuntat que també són molts els homes que acudeixen a aquest doctor per problemes de sobrepès i cardíacs, així com per qüestions estètiques.

La creixent popularitat d'aquesta dieta –disparada des que la setmana passada el diari 'The New York Times' va publicar un article sobre ella– està causant preocupació i crítiques dels experts.

"Sacrificar la salut, l'ètica mèdica i l'alegria prenupcial per la pèrdua ràpida de pes? Simplement, no!", resumia ahir el director del Centre d'Investigació Preventiva de la Universitat de Yale, David Katz, després de ser preguntat per aquest mètode, que segons ell viola l'ètica professional i suposa un perill per al fetge, els ronyons i l'estructura òssia del pacient.

"Però el veritablement lamentable és que transforma un tractament mèdic en una indulgència fàcil a la vanitat impulsada pel capritx", apunta el doctor en una columna difosa avui pel 'Huffington Post'.

Segons la seva opinió, "obre un nou món d'idees sorprenentment dolentes", com ajudar a perdre pes recomanant el vòmit forçat, aplicant quimioteràpia a algú sa per provocar vòmits, anestesiant-lo o induint-lo a un estat de coma.

"Bàsicament dóna suport a la idea que qualsevol mitjà és bo per perdre pes. Per què no deu dies prenupcials a base de cocaïna? Funcionarà tan bé o millor, i almenys serà més divertit que una sonda nasogàstrica", ironitza Katz.

"Aquest mètode és nou a Estats Units, però fa vuit anys que s'està aplicant a Europa", assegura sobre això la portaveu de Di Pietro, que afegeix: "Què pot ser més segur que la dieta que es dóna cada dia a malalts de tot el món per salvar-los la vida?"

Casat amb una dona italiana i d'origen italià, Di Pietro va saber d'aquest sistema durant un viatge a Roma i va decidir exportar-lo.

L'allau de nous clients i de trucades de mitjans de comunicació està sent tal en els últims dies que Di Pietro ha decidit designar una portaveu com a interlocutora i no tornar a parlar amb els mitjans fins a la setmana que ve, quan concedirà una entrevista a la CNN.

stats