Societat 19/06/2019

Menús amb compromís social a l’Eixample

En plena polèmica per la pèrdua de la terrassa al Pou de la Figuera, Mescladís obre un nou local

Maria Ortega
3 min
Martín Habiague al nou local de Mescladís / XAVIER BERTRAL

BarcelonaUn nou restaurant a l'Eixample de Barcelona, preparat per oferir menú diari per dinar i també per sopar. La notícia podria aparèixer a les pàgines de gastronomia o d'oci, si no fos perquè el projecte, que va engegar aquest dimarts, té al darrere la Fundació Mescladís, que centra els seus esforços en la inserció laboral de persones en risc d'exclusió, com menors estrangers no acompanyats (‘menes') o persones en situació irregular. I el nou restaurant, que fa temps que preparen mimant fins a l'últim detall de la decoració, suma en un sol espai les dues branques del que feia fins ara l'entitat: té una escola per fer pràctiques de cuina i una sala on s'oferirà el menjar a tothom que ho vulgui. Les persones que participen en el programa passen tres mesos a la cuina i dos a la sala i, després, fan una estada en empreses. "Aquí el nivell formatiu és màxim", explicava Martín Habiague, director de Mescladís, mentre acabava d’ultimar els detalls previs a l'obertura.

Les parets del local estan plenes de fotografies de projectes com el que va unir dues generacions diferents de persones nouvingudes. El nou restaurant-escola traspua caràcter i, com celebren els seus responsables, ha trobat unes condicions molt bones per part de la propietat del local, que va valorar el caràcter social del projecte i els va donar estabilitat.

El restaurant, situat al carrer Borrell entre Diputació i Gran Via, s'estrena en plena polèmica per la possible pèrdua del que era el projecte estrella de Mescladís, la gestió de la terrassa al Pou de la Figuera –conegut popularment com ‘el forat de la vergonya’–, a Ciutat Vella, un espai que el consistori va treure a concurs públic i que, valorant aspectes econòmics, es va atribuir un empresari, que, a més, ja gestiona altre terrasses del centre com la del CCCB. El termini municipal per abandonar l'espai expirava el 30 d’abril, però des de Mescladís van demanar mesures cautelars al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –amb l'assessorament del Col·lectiu Ronda– per aturar el desnonament i intentar buscar una via per mantenir viu el projecte. De moment, el Tribunal no s'ha pronunciat. "No en marxem", defensa Habiague, que es mostra "indignat" per la decisió municipal de treure a concurs la concessió.

"Quan el vam agafar nosaltres, el 2010, allò no era un caramelet; el vam aixecar pràcticament del no-res i és una part fonamental del nostre projecte social", explica, i remarca que l'entitat fa 15 anys que està arrelada en aquest espai. "No som un xiringuito normal", defensa Habiague. Des del govern municipal asseguren que s'està a l'espera de la resolució judicial i que es busquen alternatives per garantir la continuïtat del projecte.

Sobre la taula hi ha, per exemple, la concessió de la terrassa dels jardins Rubió i Duch, darrere de la Biblioteca de Catalunya, que també es podria treure a concurs. Però fonts municipals eviten parlar d'emplaçaments concrets i només revelen que es treballa per garantir la continuïtat de la iniciativa. Els responsables de Mescladís entenen que el nou local de l'Eixample és complementari a la terrassa. De moment, ahir davant de la porta del nou local ja hi havia la pissarra que anunciava el menú a 12,90 euros i els primers curiosos començaven a mirar-se la proposta. Abans Mescladís ja havia tingut escola al carrer Casp, però aquí han trobat l'espai perfecte per sumar, en un sol local, restaurant i escola. El nou restaurant porta el nou de la fundació: Mescladís.

stats